Den skotske løven brøler

Dette er et brøl fra den skotske løven som ingen statsminister bør ignorere, advarer SNP-veteranen Alex Salmond. Partiet har tatt 56 av de 59 skotske setene i Parlamentet i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vil koste dyrt å ignorere en så tydelig beskjed fra det skotske folk, sier Salmond til BBC.

Det er bare et drøyt halvår siden han trådte av som partileder, etter at Det skotske nasjonalistpartiet tapte sin viktigste sak – kravet om uavhengighet – i en folkeavstemning. Valgresultatet er en kraftfull revansj. Salmond ble selv valgt inn i Parlamentet.

Labour ydmyket

Prisen er det først og fremst Labour som har betalt. Partiet tapte 40 seter i regionen og sitter igjen med ett. At partiets valgkampstrateg Douglas Alexander ble slått ut av den 20 år gamle studenten Mhairi Black, understreker ydmykelsen. Flere andre sentrale Labour- politikere ramler også ut av Parlamentet, blant dem finanspolitisk talsmann Ed Balls. Arbeiderpartiets leder i Skottland, Jim Murphy, mister også plassen sin.

– Dette er et historisk vannskille, sier partileder Nicola Sturgeon.

Hun avviser at dette betyr slutt på unionen med England, og lover at hun vil respektere resultatet av folkeavstemningen i fjor, der 55 prosent sa nei til løsrivelse. Partiet vil likevel kreve reformer. Spørsmålet er om de ferske skotske nasjonalistene som inntar Westminster vil nøye seg med gradvis økt selvstyre, eller om de vil kreve mer radikale endringer, skriver BBCs Skottland-korrespondent James Cook.

– Må føle seg hjemme

Den britiske finansministeren, konservative George Osborne, innrømmer at regjeringen må gjøre mer for å sikre at skottene føler seg hjemme i Storbritannia.

– Vi må respektere resultatet i Skottland, sier han.

Statsminister David Cameron sa fredag at han så raskt som mulig vil jobbe videre med å overføre politisk makt til Skottland og Wales, men understreket samtidig at han vil gjøre sitt for å samle landet.

Ettersom de konservative har gjort et så godt valg, vil ikke SNP kunne få den viktige vippeposisjonen de hadde sett for seg. Men med 56 parlamentarikere, i stedet for dagens seks, vil partiet like fullt få en kraftfull stemme.

Skottland har hatt en selvstyreregjering og eget parlament siden 1998, men avgjørende beslutninger om skatt, forsvar og utenrikspolitikk blir fortsatt tatt i London.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært