Ed Miliband trekker seg som Labour-leder

Labour-leder Ed Miliband trekker seg som partileder. Han blir dermed den tredje partilederen som trekker seg etter valget i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det på tide at noen andre overtar ledervervet. Så jeg leverer min avskjedssøknad, sa Miliband fredag ettermiddag.

Labour gjorde et mye dårligere valg enn målingene tydet på i forkant.

Miliband sa at han trekker seg med umiddelbar virkning og at hans nestkommanderende Harriet Harman tar over inntil en ny leder er valgt. Harman tok også over som fungerende partileder da Gordon Brown trakk seg i 2010.

Tar ansvar

Ed Miliband sa at han hadde ringt David Cameron og gratulert ham med valgseieren.

– Jeg tar det fulle og hele ansvaret for dette valgresultatet. Dette er ikke den talen jeg ønsket å holde, for jeg mener at landet trenger en ny regjering, sa Miliband til sine partifeller i London.

Han sa at han var svært lei seg for at han ikke har lyktes.

– Men Labour har kommet tilbake før og vi vil gjøre det igjen, sa Miliband.

Når han nå går av, starter spekulasjonene om hvem som skal overta.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad mener partiet bør se til Skottland:

– Yvette Cooper er en av favorittene mine til å ta over. Gjør som skottene, velg en kvinnelig partileder. Se bare på hva SNP-leder Nicola Sturgeon har gjort i Skottland. Hun har vært utrolig god til å knytte kontakt med velgerne, sier Mustad til NTB.

Førstelektoren ved Universitet i Agder er i London for å følge valget.

Flere favoritter

Også Jonathan Powell, som var stabssjef for Tony Blair, sier at han gjerne skulle se at en kvinne tok over ledelsen av Labour, men at han ikke ser noen åpenbare kandidater.

The Guardian nevner, som Mustad, Yvette Cooper som en kandidat. Cooper er nå innenrikspolitisk talskvinne for Labour. Hun er gift med Ed Balls. Begge satt i Gordon Browns regjering. Balls er blant Labour-politikerne som tidligere har vært nevnt som en arvtaker for Miliband, men han tapte fredag sitt sete i Parlamentet. Dermed er han trolig også ute som mulig lederkandidat.

– Jeg håper Balls nå stiller seg helhjertet bak sin kone, sier Mustad. Han nevner også den unge fargede politikeren Chuka Umunna og Andy Burnham som mulige lederkandidater. De to står også på Guardians favorittliste.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært