– Nick Clegg trekker seg

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg går av som partileder etter det han kaller det nest verste valgnederlaget i partiets historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Resultatet var enda mer knusende enn jeg hadde fryktet. Jeg må ta ansvar for dette, og derfor kunngjør jeg at jeg går av som partileder, sa Clegg i en tale fredag.

Han mener partiet led under at nasjonalismen seiret i Skottland, samtidig som frykten for hva dette vil medføre, styrket de konservative i sør.

– Liberalismen klarer seg dårlig i møte med en politikk drevet av frykt, sa Clegg, som mener internasjonal usikkerhet og en tøff økonomisk periode har spilt inn.

– Kjemp videre

Liberaldemokratene ligger an til å miste 47 plasser og sitter igjen med bare åtte representanter i Parlamentet.

Clegg takket alle partifeller som har ytt sitt i politikken, og sa det er hjerteskjærende å se så mange av dem miste plassene sine. Men han lovet at partiet vil komme tilbake.

– Det er mer avgjørende enn noen gang at vi kjemper for liberalismen, sa han.

Til tross for velgernes knusende dom, mener han partiet har gjort Storbritannia mer rettferdig og grønnere enn det var for fem år siden. Han nevnte familier, pensjonister, skolebarn og homofile som grupper som han mener har fått det bedre fordi partiet har vært med i koalisjonen med De konservative. Clegg var visestatsminister i denne regjeringen.

Surnet

En rekke sentrale liberaldemokrater forsvinner nå ut av Parlamentet. Blant dem er statssekretær Danny Alexander, næringsminister Vince Cable og den tidligere partilederen Charles Kennedy.

Valgresultatet er den endelige dommen over et regjeringssamarbeid som startet rosenrødt, men som fort surnet. Sentrumspartiet måtte gå fra viktige valgløfter og godta tøffe tiltak for å kutte budsjettunderskuddet. Beslutningen om å øke studieavgiften skuffet spesielt unge velgere.

Flere eksperter mener partiet nå har godt av en periode i opposisjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært