Sterkt valg for Cameron

Sterkt, konkluderer statsminister David Cameron om De konservatives valg. Skuffet, lyder det fra Labours Ed Miliband.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om valgresultatet i Storbritannia

Fordeling av representanter i Underhuset etter at resultatene er klare fra 204 av 650 valgkretser ved valget i Storbritannia.

* Labour: 91

* De konservative: 53

* SNP: 41

* DUP: 7

* Liberaldemokratene: 3

* Plaid Cymru: 3

* Sinn Féin: 2

* UKIP: 0

* De grønne: 0

* Andre: 4

–Ekstraordinært, utbryter BBCs kommentatorer etter å ha kunngjort valgdagsmålingen da valglokalene stengte klokken 23 torsdag kveld.

De konservative kan nå et styringsdyktig flertall på 325 plasser i Parlamentet, ifølge BBCs prognose klokken 07.15.

Valgdagsmålingen i Storbritannia tyder på seier for statsminister David Camerons konservative parti med en styrket parlamentsgruppe med ti seter til 316 representanter. Mens Labour og David Miliband går tapende ut i målingen med 239 seter, ned 19 fra forrige valg.

– Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa Cameron da han talte til valgkretsen sin fredag morgen.

Det er ikke utelukket at De konservative kan få flertall alene.

Les også: Britene stål­set­ter seg for nerve­pir­rende valgnatt

Uklart

Hvordan en ny regjering med Cameron eventuelt kommer til å se ut, er foreløpig uklart. Stemmene ble fortsatt telt fredag morgen, og Cameron var påpasselig med ikke å ta seieren på forskudd.

– Om han får 316, kommer Cameron til å regjere alene i en mindretallsregjering, tror Peter Kellner i meningsmålingsinstituttet YouGov.

– Det er veldig sannsynlig at vi får Cameron i en eller annen form, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Labour-leder Ed Miliband var tydelig skuffet over de foreløpige valgresultatene da han talte til velgerne i Doncaster North fredag morgen.Labour-leder Ed Miliband var tydelig skuffet over de foreløpige valgresultatene da han talte til velgerne i Doncaster North fredag morgen.

Slutten på Miliband?

– Dette har vært en skuffende og vanskelig kveld, innrømmer Miliband.

– Vi har ikke gjort de fremskrittene vi hadde håpet på.

Om valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband, som hadde håpet på statsministermakt før valget.

– Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sa Mustad torsdag kveld.

– Labour har sjeldent gjort det bra når de prøver å ta en venstresving i sitt valg av leder, sier Lahlum.

Les også: Tusenvis av briter plan­leg­ger å bytte stemmen sin med en annen

Overraskende

Meningsmålingene før valget antydet tilnærmet dødt løp, og flere stilte seg raskt tvilende til at tallene fra valgdagsmålingen kunne stemme. Men de første resultatene underbygger målingen.

– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sa en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Partiet hans ligger an til å gjøre et elendig valg. Valgdagsmålingen viser kun 10 seter i Underhuset fra 57 i 2010.

– Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier Lahlum om dagens regjeringspartner for Cameron.

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP er en stor vinner og ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med inntil 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter. Blant annet slår de ut Labours valgstrateg Douglas Alexander, som blir slått av 20 år gamle Mhairi Black, Parlamentets yngste representant.

– Den skotske løven har brølt, sier tidligere førsteminister Alex Salmond om det som blir en sterk, skotsk separatistfløy i Underhuset.

Personvernpolicy