Få de siste oppdateringene fra valget i Storbritannia

Nicola Sturgeon, Ed Miliband, David Cameron og Nick Clegg kjemper om statsministerposisjonen i Storbritannia.
Nicola Sturgeon, Ed Miliband, David Cameron og Nick Clegg kjemper om statsministerposisjonen i Storbritannia.

De konservative leder på valgdagmålingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgdagsmålingen gir De konservative og Liberaldemokratene hårfint flertall med 326 av det britiske Underhusets 650 representanter.

– Ekstraordinært, utbryter BBCs kommentatorer etter å ha kunngjort valgdagsmålingen da valglokalene stengte klokken 23 torsdag kveld.

Målingen viser at De konservative og statsminister David Cameron ligger i tet med 316 representanter foran Ed Milibands Labour med 239 representanter.

Les også: Britene stål­set­ter seg for nerve­pir­rende valgnatt

Med 650 seter i Parlamentet trengs det 326 for et flertall. Og det flertallet kan Camerons konservative få sammen med dagens regjeringspartner Liberaldemokratene. Ifølge målingen fra BBC, ITV og Sky ligger partiet til visestatsminister Nick Clegg an til 10 representanter.

– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sier en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Les også: Tusenvis av briter plan­leg­ger å bytte stemmen sin med en annen

Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter til å ta alle plassene fra Skottland minus 1.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men ser ut til å måtte nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

Dommens dag

Den som vil bli statsminister, må uansett søke støtte fra andre for å kunne danne regjering. Og den som går tapende ut av statsministerkampen mellom David Cameron og Ed Miliband, kan være på vei ut av britisk politikk.

Storavisen The Times kaller følgelig valgdagen «dommens dag».

De første valgresultatene er ventet like før midnatt norsk tid. De siste vil trolig ikke være på plass før fredag morgen.

Nettstedet FiveThirtyEight er nettstedet til s

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært