Bondeleder spør om statens tilbud er seriøst ment

Departementsråd Leif Forsell (t.h) sammen med Merete Furuberg småbrukarlaget og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag står i midten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Departementsråd Leif Forsell (t.h) sammen med Merete Furuberg småbrukarlaget og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag står i midten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Er det ment som en provokasjon eller som en spøk, spør leder Merete Furuberg om statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene på statens tilbud fra tillitsvalgte i Norges Bondelag og Norges Bonde- og Småbrukarlag er skarpe, forteller de to lederne Lars Petter Bartnes og Merete Furuberg til NTB.

Landbruksorganisasjonene møttes torsdag for å samordne sine reaksjoner på det tilbudet staten leverte tirsdag denne uken. Tidligst fredag er det ventet at de vil ta stilling til brudd eller forhandlinger.

Ment for narr?

Bøndene krever 950 millioner kroner i årets oppgjør. Staten tilbyr 90. I tillegg til at de reagerer på avstanden, er bøndene imot flere av grepene i avtalen som landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) foreslår.

– En ting er dette med pengene. Men desto mer en leser av teksten, jo flere ting gjør at en må spørre seg selv: Er dette gjort for å provosere eller er det ment for narr? sier Furuberg til NTB.

Les også: Bøndene krever 950 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør

Mannen med ljåen

Hennes medlemmer reagerer på at Listhaug vil bruke 20 millioner kroner til kulturlandskap, samtidig som støtten til ku og sau på beite foreslås redusert.

– Ut med beitedyr og inn med mannen med ljåen, kaller jeg dette, sier Furuberg.

Småbrukarlaget reagerer også på forslaget om å kutte støtten til grøfting, mens det blir økte overføringer til kraftfôr.

– Det blir altså en mer til de som har dyra inne, mens effektiviteten i jordproduksjonen går ned. Det er helt bakvendt. Det er utrolig at et seriøst parti som Høyre kan være med på slike ting, sier Furuberg.

Sterk frustrasjon

Bondelagets leder Leif Petter Bartnes forteller om skarpe reaksjoner.

– Våre fylkesledere reagerer med sterk frustrasjon over at regjeringen ikke tar hensyn til de klare føringene fra Stortinget om melkekvoter, sier Bartnes til NTB.

Landbruksdepartementet vil halvere antall regioner for kjøp og salg av melkekvoter fra dagens 18. Bøndene viser til at Stortinget har sagt at en eventuell endring er et politisk spørsmål.

I tillegg reagerer Bondelagets medlemmer på selve rammen, der det mangler 10.000 kroner per årsverk for å henge med andre grupper i dette oppgjøret.

– Vi føler trykket i hele organisasjonen, sier Bartnes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært