Meny

Britene stålsetter seg for nervepirrende valgnatt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Storbritannia ligger an til å bli det jevneste på flere tiår og kan resultere i folkeavstemning om britisk EU-medlemskap eller politisk kaos.

På de siste meningsmålingene har det vært tilnærmet dødt løp mellom statsminister David Camerons parti De konservative og Ed Milibands Labour.

– Dette valget blir det jevneste valget vi har opplevd. Enhver stemme vil telle, sa Miliband til sine støttespillere i Pendle i Nord-England torsdag.

Cameron mener bare en stemme på De konservative kan gi Storbritannia en stabil og sterk regjering.

– Alle de andre partiene betyr kaos, hevder han.

Følg direkterapporteringen fra valget nederst i artikkelen

Topartispill

I valgkretsen Hampstead og Kilburn i Nord-London er det fortsatt det tradisjonelle topartispillet som gjelder, ifølge velgere som NTB snakket med valgdagen.

– Jeg har stemt Labour fordi de offentlige tjenestene våre er ekstremt viktige, og jeg tror de er mest pålitelige når det gjelder å gjøre en innsats der, sa byråkraten Sarah Jameson etter å ha gjort sin borgerplikt.

Les også: Valglokalene åpne i Storbritannia

Andre ser helst at statsminister Cameron og De konservative beholder nøklene til regjeringskontorene.

– Jeg synes de har fått til forbedring i denne regjeringsperioden, og jeg synes de fortjener litt mer tid til å bygge videre. Jeg er redd vi rykker tilbake til start hvis andre partier kommer til makta, sa helsearbeideren Katia McLean.

EU-avstemning

Torsdagens valg blir fulgt med spenning også langt utenfor Storbritannias grenser, ettersom statsminister David Cameron har lovet folkeavstemning om britisk EU-medlemskap dersom han får fortsette.

En slik folkeavstemning kan resultere i at verdens femte største, og EUs nest største, økonomi forlater EU innen 2017.

De to store partiene vil uansett måtte søke støtte fra andre for å kunne danne regjering.

På You Govs siste måling får De konservative 284 representanter i Underhuset, mens Labour spås 263. For å danne flertall i Parlamentet alene, kreves 326 representanter.

– Jeg har ingen anelse om hvem som kommer til å være statsminister om en måned, medgir sjefen for meningsmålingsinstituttet You Gov, Peter Kellner.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Må ha støtte fra de små

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 48 representanter. De har gjort det klart at de akter å støtte en eventuell mindretallsregjering fra Labour.

Partiet kommer derimot ikke til å bidra til fortsatt regjeringsmakt for De konservative, har partileder Nicola Sturgeon slått fast.

Liberaldemokratene, som har vært i koalisjon med De konservative siden forrige valg, ligger ifølge You Gov an til å miste 26 av dagens 57 plasser i Underhuset.

Partiet, som nesten fikk hver fjerde stemme i 2010, har måttet betale dyrt for samarbeidet med De konservative, og selv partileder Nick Clegg risikerer nå å miste plassen sin i Parlamentet.

Nigel Farages innvandrings- og EU-skeptiske parti UKIP ser ut til å måtte nøye seg med 2 representanter i Underhuset, og kommer derfor til å spille en marginal rolle når landets nye regjering skal dannes.

Valglokalene stenger klokken 23 norsk tid, og de fleste resultatene ventes i løpet av morgentimene fredag.

Populært