Britene stålsetter seg for nervepirrende valgnatt

Valget i Storbritannia ligger an til å bli det jevneste på flere tiår og kan resultere i folkeavstemning om britisk EU-medlemskap eller politisk kaos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På de siste meningsmålingene har det vært tilnærmet dødt løp mellom statsminister David Camerons parti De konservative og Ed Milibands Labour.

– Dette valget blir det jevneste valget vi har opplevd. Enhver stemme vil telle, sa Miliband til sine støttespillere i Pendle i Nord-England torsdag.

Cameron mener bare en stemme på De konservative kan gi Storbritannia en stabil og sterk regjering.

– Alle de andre partiene betyr kaos, hevder han.

Følg direkterapporteringen fra valget nederst i artikkelen

Topartispill

I valgkretsen Hampstead og Kilburn i Nord-London er det fortsatt det tradisjonelle topartispillet som gjelder, ifølge velgere som NTB snakket med valgdagen.

– Jeg har stemt Labour fordi de offentlige tjenestene våre er ekstremt viktige, og jeg tror de er mest pålitelige når det gjelder å gjøre en innsats der, sa byråkraten Sarah Jameson etter å ha gjort sin borgerplikt.

Les også: Valglokalene åpne i Storbritannia

Andre ser helst at statsminister Cameron og De konservative beholder nøklene til regjeringskontorene.

– Jeg synes de har fått til forbedring i denne regjeringsperioden, og jeg synes de fortjener litt mer tid til å bygge videre. Jeg er redd vi rykker tilbake til start hvis andre partier kommer til makta, sa helsearbeideren Katia McLean.

EU-avstemning

Torsdagens valg blir fulgt med spenning også langt utenfor Storbritannias grenser, ettersom statsminister David Cameron har lovet folkeavstemning om britisk EU-medlemskap dersom han får fortsette.

En slik folkeavstemning kan resultere i at verdens femte største, og EUs nest største, økonomi forlater EU innen 2017.

De to store partiene vil uansett måtte søke støtte fra andre for å kunne danne regjering.

På You Govs siste måling får De konservative 284 representanter i Underhuset, mens Labour spås 263. For å danne flertall i Parlamentet alene, kreves 326 representanter.

– Jeg har ingen anelse om hvem som kommer til å være statsminister om en måned, medgir sjefen for meningsmålingsinstituttet You Gov, Peter Kellner.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Må ha støtte fra de små

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 48 representanter. De har gjort det klart at de akter å støtte en eventuell mindretallsregjering fra Labour.

Partiet kommer derimot ikke til å bidra til fortsatt regjeringsmakt for De konservative, har partileder Nicola Sturgeon slått fast.

Liberaldemokratene, som har vært i koalisjon med De konservative siden forrige valg, ligger ifølge You Gov an til å miste 26 av dagens 57 plasser i Underhuset.

Partiet, som nesten fikk hver fjerde stemme i 2010, har måttet betale dyrt for samarbeidet med De konservative, og selv partileder Nick Clegg risikerer nå å miste plassen sin i Parlamentet.

Nigel Farages innvandrings- og EU-skeptiske parti UKIP ser ut til å måtte nøye seg med 2 representanter i Underhuset, og kommer derfor til å spille en marginal rolle når landets nye regjering skal dannes.

Valglokalene stenger klokken 23 norsk tid, og de fleste resultatene ventes i løpet av morgentimene fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært