Frykter sivile er utsatt for krigsforbrytelser i Jemen

Motstandere av Houthi-bevegelsen har tatt oppstilling ved en kontrollpost i utkanten av Jemens hovedstad Sana. Ifølge menneskerettsorganisasjonen HRW har det blitt begått krigsforbrytelser i landet. Foto: Reuters / NTBscanpix
Motstandere av Houthi-bevegelsen har tatt oppstilling ved en kontrollpost i utkanten av Jemens hovedstad Sana. Ifølge menneskerettsorganisasjonen HRW har det blitt begått krigsforbrytelser i landet. Foto: Reuters / NTBscanpix

Opprørere i Jemen kan ha stått bak krigsforbrytelser, mener Human Rights Watch (HRW). Organisasjonen oppfordrer alle parter i konflikten til å skjerme de sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne har skutt og drept to kvinner i den sørlige havnebyen Aden forrige måned. De har også pågrepet lokale hjelpearbeidere og holdt dem i opptil to uker, mener den New York-baserte organisasjonen.

– Hendelsen, som er en mulig krigsforbrytelse, er eksempel på den alvorlige trusselen mot sivile i den voldsherjede havnebyen, sier Joe Stork, som er HRWs mann for Midtøsten og Nord-Afrika.

Han mener at undersøkelser og etterforskning er såpass vanskelig at hendelsene som registreres trolig bare er toppen av isfjellet. Organisasjonene oppfordrer alle deltar i kamphandlingene og den saudi-ledede koalisjonen som står bak flyangrep, om å gjøre å overhold folkeretten.

Over 120 mennesker, de fleste sivile, ble drept onsdag i voldsomme kamper i Jemen. Blant dem er titalls jemenitter som ble truffet av granatild da de forsøkte å flykte fra Aden med båt.

USAs utenriksminister John Kerry reiste til USA-allierte Saudi-Arabia torsdag i et forsøk på å få partene til å ta en pause i krigshandlingene. Samtidig ber Jemens eksilregjering sine allierte om å sende soldater til landet.

Saudi-Arabia innledet 26. mars en luftkrig mot Houti-opprørerne i nabolandet Jemen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært