Palestinerne frykter Netanyahus regjeringskoalisjon

Statsminister Benjamin Netanyahu og leder av Jødisk hjem Naftali Bennett ble enige om en regjeringsavtale onsdag. Palestinerne frykter økt vold og splid i landet.
Foto: Baz Ratner og Nir Elias / Reuters / NTB scanpix
Statsminister Benjamin Netanyahu og leder av Jødisk hjem Naftali Bennett ble enige om en regjeringsavtale onsdag. Palestinerne frykter økt vold og splid i landet. Foto: Baz Ratner og Nir Elias / Reuters / NTB scanpix

Palestinerne reagerer på at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sikret seg støtte fra bosetterpartiet Jødisk hjem for å danne en ny regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den nye regjeringen til Netanyahu, som er en smal høyrevridd en, er imot fred og vil lede regionen mot mer vold, blodsutgytelser og radikalisme, sier Palestinas forhandlingsleder Saeb Erekat.

Kommentaren kommer etter at Netanyahu sent onsdag kveld gjorde det kjent at han har inngått samarbeid med det ultranasjonalistiske partiet Jødisk hjem.

Med avtalen har han sikret seg et syltynt flertall i nasjonalforsamlingen Knesset med 61 av 120 plasser. Fra før har Likud fått støtte fra sentrumhøyre-partiet Kulanu og de ultraortodokse partiene Torah-partiet og Shas.

Allerede torsdag morgen, få timer etter regjeringskoalisjonen var på plass, kom det meldinger om at den israelske regjeringen har åpnet for bygging av 900 nye boliger i okkuperte områder i Øst-Jerusalem.

Les også: Anonymous truer med å utslette Israel

Religiøse skoler

Med ultraortodokse partier tilbake i regjeringen er det duket for reversering av religiøse reformer og en fornyet intern uro i landet, mener eksperter.

Partiene har tidligere brukt vippeposisjoner til å sikre sine velgerne rettigheter som fritak for militærtjeneste og egne religiøse utdanningssystemer.

Dette har vakt reaksjoner hos den mer sekulære delen av Israels befolkning, noe som bidro til at statsminister Benjamin Netanyahu under den forrige regjeringsperioden, mens det ikke satt noe ultraortodokse partier i regjeringen, gjennomførte en del reformer.

– Slik situasjonen ser ut nå, vil endringene som er gjennomført de siste ti årene under den tidligere regjeringen, bli reversert eller fjernet, sier Yedidia Stern, en jussprofessor og ekspert på religion og stat ved Bar Ilan-universitetet.

Stern viser til at Netanyahu er gått med på en rekke endringer for å få på plass en støtte for regjeringen.

Les også: Israels statsminister med skarpt brev til Erna Solberg

Regjering mandag

Det er ventet at den nye høyrevridde og religiøse regjeringskoalisjonen blir tatt i et neste uke, trolig mandag.

Det gikk seks uker fra valget 17. mars til Netanyahu onsdag kunne annonsere at han hadde fått på plass en avtale med partiet Jødisk hjem, og dermed en støtte til å danne regjering. Likuds avtale med de tre andre partiene har allerede vært i boks en stund.

Leder for Jødisk hjem, som i dag er økonomiminister i den avtroppende regjeringen, brukte timene godt fram mot fristen midnatt til torsdag. Så lang er det kjent at partiet får justisministeren som går til Ayelet Shaked og undervisningsministeren, en post som Bennett selv tar. Partiet har også sikret seg landbruksdepartementet med ansvar for bosetninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært