Britenes valg ender trolig med «hung parliament»

Verken Labour eller De konservative ser ut til å få flertall i torsdagens valg i Storbritannia. Dermed går det mot «hung parliament». NTB scanpix/REUTERS/Peter Nicholls.
Verken Labour eller De konservative ser ut til å få flertall i torsdagens valg i Storbritannia. Dermed går det mot «hung parliament». NTB scanpix/REUTERS/Peter Nicholls.

Det britiske valgsystemet er skapt for to store partier. Når det politiske landskapet nå har endret seg, styrer landet mot et «hung parliament».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at ingen av partiene får flertall alene i Underhuset i Parlamentet i London. Parlamentet har 650 medlemmer, så det magiske tallet for flertall er 326. Men i realiteten er det noe lavere, side partiet Sinn Féin ikke inntar sine seter i Parlamentet fordi de ikke vil sverge ed til dronningen. Ved valget i 2010 fikk Sinn Féin fem representanter valgt inn fra Nord-Irland.

Det velges én representant fra hver av de 650 valgkretsene i England, Skottland, Nord-Irland og Wales.

Les også: Hektisk valgkampinnspurt for britiske partiledere

Vinneren tar alt

Britenes valgsystem First Past the Post kalles flertallsvalg i enmannskretser på norsk. Det innebærer at den kandidaten som får flest stemmer, blir valgt, uansett hvor knapt flertallet er. Ved valget i 2010 vant Sinn Féins kandidat i Fermanagh & South Tyrone i Nord-Irland med et flertall på bare fire stemmer. I London vant skuespiller og Labour-politiker Glenda Jackon sin valgkrets i London med bare 42 stemmer mer enn den konservative kandidaten.

I 2010 fikk ikke noe parti flertall i Underhuset. Da dannet Det konservative partiet, som var størst etter valget, en koalisjonsregjering med Liberaldemokratene. Det var første gang det skjedde etter krigen.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Mindretallsregjering

Et alternativ til koalisjon er en mindretallsregjering. Det er også sjeldent i Storbritannia. Sist det skjedde var i 1974. For første gang siden 1929 fikk verken De konservative eller Labour flertall i Underhuset. Harold Wilson dannet da en mindretallsregjering som kun satt i drøye sju måneder før det ble nyvalg. Det vant Wilson og Labour med et knapt flertall i Underhuset på tre representanter.

Les også: Dødt løp mellom Labour og De konservative

Et hung parliament – som ikke har noen god norsk oversettelse – kan også oppstå midt i en valgperiode ved at parlamentsmedlemmer dør og det skrives ut nyvalg der en kandidat fra et annet parti vinner. Det hender også at representanter skifter parti midt i valgperioden. I fjor gikk for eksempel to representanter fra de konservative over til det høyrepopulistiske partiet UKIP, og ble valgt inn igjen for UKIP i suppleringsvalg.

Alt tyder på at det går mot hung parliament ved torsdagens valg. Langt flere enn tidligere stemmer på småpartiene, noe som igjen går utover oppslutningen til de to store partiene Labour og De konservative.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært