Hektisk valgkampinnspurt for britiske partiledere

Labour-leder Ed Miliband på et valgmøte i Colne i Nord-England onsdag. NTB scanpix REUTERS/Andrew Yates
Labour-leder Ed Miliband på et valgmøte i Colne i Nord-England onsdag. NTB scanpix REUTERS/Andrew Yates

Britiske partiledere brukte den siste dagen før valget til å reise Storbritannia rundt for å overbevise velgere som ennå ikke har bestemt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et valg der alt tyder på dødt løp mellom Labour og De konservative, teller hver stemme, og det anslås at en av sju velgere ennå ikke har bestemt seg, melder BBC. Partilederne konsentrerte seg torsdag først og fremst om å besøke utsatte valgkretser, der få stemmer kan bestemme hvem som kan sende sin representant til Parlamentet i Westminster.

Mest ambisiøst reiseopplegg har Liberaldemokratens partileder Nick Clegg som avslutter valgkampen med en 36 timers vindfylt tur langs hele den britiske kysten, fra Land's End i Cornwall i sør til John O'Groats i Skottland i nord.

Les også: Valg i Stor­bri­tan­nia: – Bare ti dager igjen til å redde oss fra skottene!

Liberaldemokratene sitter i dag i regjering med De konservative, men Clegg har sagt at han vil gå i samtaler med valgvinneren, uansett hvem det blir.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Advarer mot nyvalg

Samtidig advarer Clegg De konservative og Labour mot å danne mindretallsregjeringer. Clegg mener at et nytt valg før jul er uunngåelig dersom ikke Liberaldemokratene kommer med i regjering.

Også den konservative kjempen Kenneth Clarke, tidligere finansminister, har advart mot nyvalg.

– Du kan komme deg ut av et parlament der ingen har flertall ved å skrive ut nyvalg, men ikke overraskende pleier velgerne å svare med å velge et parlament som ligner det første, sier Clarke til avisa Guardian

I tillegg til å vise dødt løp, er meningsmålingene helt klare på at verken Labour eller De konservative vil få flertall i Parlamentet. De to statsministerkandidatene Ed Miliband og David Cameron har riktignok ikke gitt opp håpet om å få flertall i torsdagens valg.

– Vi kan fortsatt få majoritet, sa Cameron fra sin valgkampbuss onsdag formiddag.

Les også: Politisk lammelse truer Storbritannia

Skotsk suksess

Den britiske valgkampen har vært preget av suksessen til det britiske uavhengighetspartiet SNP og partileder Nicola Sturgeon. Sturgeon brukte helikopter for å komme seg rundt i Skottland i valgkampinnspurten onsdag.

– Dette valget er vår mulighet til å la Skottlands stemme høres sterkere enn noen gang før. Dess flere seter SNP vinner, dess mer kan vi influere beslutningene i Westminster, sier Sturgeon på SNPs Facebook-side

SNP ligger an til å bli det tredje største partiet i Parlamentet. En meningsmåling viser at SNP vil ta alle de 59 setene fra Skottland i Parlamentet, en annen viser 50 seter. Uansett er det snakk om et politisk jordskjelv. Ved forrige valg fikk partiet bare seks representanter i det britiske Parlamentet.

– Jeg tror nok SNP kommer nærmere 40 enn 50 seter, men jeg har tatt feil før, sier statsviter Eberhard Bort ved Universitetet i Edinburgh, som følger valget tett.

Det har vært spekulert på om SNP ønsker en folkeavstemning etter det skotske valget neste år, og at Miliband eller Cameron kan bli den siste statsminister i et forent Storbritannia.

– En ny skotsk folkeavstemning de neste fem årene har jeg kun tro på dersom britene skulle stemme for utmelding av EU, mens skottene ønsker å bli, sier Bort til NTB.

Statsminister David Cameron har varslet en avstemning i 2017 om Storbritannias EU-medlemskap.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært