Parlamentsvalg i Storbritannia:

Tusenvis av briter planlegger å bytte stemmen sin med en annen

BYTTER STEMMER: Mange briter er lei av at stemmen deres ikke teller, og tar i bruk nettsider for å bytte stemmen sin med en annen frustrert velger. – En måte å hacke valget, mener Joe Cox som står bak Vote Svap. Foto: Skjermdump Voteswap.org og Swapmyvote.uk
BYTTER STEMMER: Mange briter er lei av at stemmen deres ikke teller, og tar i bruk nettsider for å bytte stemmen sin med en annen frustrert velger. – En måte å hacke valget, mener Joe Cox som står bak Vote Svap. Foto: Skjermdump Voteswap.org og Swapmyvote.uk

Torsdag går britene til valgurnene for å velge sine representanter til underhuset. Og mange tusen har planlagt å stemme på et annet parti enn det de egentlig holder med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik foregår valget i Storbritannia:

Britene skal torsdag 7. mai velge sine representanter til underhuset.

Valgkretser: Bare valgvinneren i hver enkelt av Storbritannias 650 valgkretser blir valgt inn i parlamentet.

Storbritannia er oppdelt slik:

  • 533 valgkretser England
  • 59 i Skottland
  • 40 i Wales
  • 18 i Nord-Irland.

Dersom ikke et parti får absolutt flertall (kalt «Hung Parliament» på engelsk), blir regjeringen vanligvis dannet av det største partiet i koalisjon med et annet.

I valgperioden som nå utløper, har De konservative regjert sammen med Liberaldemokratene.

Les mer om parlamentsvalg i Storbritannia [ekstern lenke på engelsk]

«Vote swapping» som er en form for taktisk stemming, har blitt et hett tema foran årets valg i Storbritannia.

Det britiske valgsystemet er lagt opp slik at det kan gi stor avstand mellom partienes oppslutning totalt, og antall seter de får i parlamentet. Det skyldes at bare valgvinneren i hver enkelt av landets 650 valgkretser blir valgt inn.

På engelsk kalles systemet «first-past-the-post», fordi det altså bare er den som har flest stemmer i en valgkrets, som får et sete i parlamentet. Alle de andre stemmene i den valgkretsen er «bortkastet»; de påvirker ikke valgresultatet.

Mange briter er lei av at stemmen deres ikke teller, og derfor har det dukket opp nettsider som tilbyr velgere å bytte stemme med andre velgere i andre valgkretser.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

– Ikke kast bort stemmen din

Via en av disse nettsidene, VoteSwap.org, som hjelper Labour-velgere og De grønne-velgere med å bytte stemmer for å ramme De konservative, har mer enn 17.000 stemmebytter blitt inngått. Mer enn 2000 registrerte venter på en de kan bytte med, ifølge nettsiden selv.

En annen tjeneste, SwapMyVote.uk som bidrar til stemmebytter uavhengig av hvilket parti man holder med, fikk ifølge BBC mer enn 1000 registrerte stemmebytter første uka etter lansering i midten av april.

Om for eksempel en Labour-velger bor i en valgkrets der De konservative er klar favoritt, med Liberaldemokratene på andre plass, så vil denne velgerens stemme til Labour neppe påvirke utfallet av valget.

Da kan denne Labour-velgeren benytte seg av nettsiden for å bytte stemme med en annen velger, som bor i en valgkrets der det for eksempel er et jevnt løp mellom Labour og De konservative.

– Ikke kast bort stemmen din, gjør som meg - bytt stemme med en annen, er et budskap som går igjen mye i sosiale medier i disse dager.

Mange ytrer sin støtte til ordningen, mens andre mener det er uetisk å bytte stemmer.

Les også: UKIP: – De skotske nasjonalistene er rasehatere!

Baserer seg på tillit

– Det er ikke noe vits i å stemme Labour her, jeg tror Liberaldemokratene vinner setet. Men å få noen andre til å stemme Labour i en valgkrets der det er et jevnere løp kan utgjøre en ordentlig forskjell, sier Jodie Holland fra Twickenham til BBC.

Hun har avtalt å bytte stemmen sin med Tim Killeen som bor i Sveits, men som stemmer i Tamworth, Staffordshire. Han vil stemme på Liberaldemokratene, men føler at stemmen hans er bortkastet der.

– Potensielt gir stemmebytting millioner av innbyggere som på grunn av geografisk uflaks, støtter et parti som lokalt sett er i en håpløs situasjon, en mulighet til å påvirke hvordan styre vi får i landet, sier han til BBC.

Ordningen baserer seg på tillit, man har ingen garanti for at den man avtaler med faktisk holder avtalen. Det er heller ikke tillatt å ta bilder inne i stemmeavlukket, så man kan ikke på den måten bevise at man har holdt det man lover.

Les også: – EU-spørsmålet som ble borte foran valget i Storbritannia

– Ikke ulovlig

Men hva med lovligheten av dette - er det uproblematisk å bruke en nettside for å bytte stemme med en annen velger?

Ifølge Gerald Shamash fra advokatfirmaet Steel & Shamash er svaret ja.

– Jeg kan ikke se hvordan dette skulle være brudd på valgloven. Det er en politisk avgjørelse fra begge parter om hvordan de kan maksimere sin stemme, har han uttalt til The Independent.

Les også: Politisk lammelse truer Storbritannia

– En måte å hacke valget

En av dem som har startet Vote Swap, Joe Cox, synes heller ikke det er noe etisk betenkelig ved å bytte stemmer på denne måten. Han mener det store antallet som benytter seg av tjenesten illustrerer at det er et behov for den.

– Til syvende og sist handler dette om valgsystemet, og dette er en måte å hacke valget, sier Cox til Sky News.

Ifølge en meningsmåling som ble gjennomført i helgen, ønsker 61 prosent av britiske velgere seg et nytt valgsystem. Det skriver The Independent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært