– Mer enn 500 drept av menneskesmuglere i Thailand

I leirer hvor menneskesmuglere har oppholdt fanger, har thailandsk politi gjort makabre funn av massegraver. Overlevende mener så mange som 500 kan ha blitt drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskere i det sørlige Thailand har oppdaget fem massegraver i en jungelleir på grensen til Malaysia.

Gravene antas å inneholde levningene av innvandrere fra Myanmar og Bangladesh, som er smuglet inn og drept av menneskesmuglere.

Leiren som ble avdekket ligger bare én kilometer fra en lignende leir nær den malaysiske grensen, hvor rettsmedisinere fant 26 lik i helgen. Alle unntatt én av de døde var begravet i grunne graver, skriver AFP.

– Vi fant den andre leiren mandag kveld, forteller talsmann Prawut Thavornsiri i det thailandske politiet til nasjonale medier.

Han forteller at den første leiren var 25 kilometer vest for byen Padang Besar i Songkhla-provinsen sør i landet.

– Vi fant også fem graver der, men kan foreløpig ikke bekrefte om det er noen lik begravet der, sier polititalsmannen.

Bakgrunn: Flere lik gravd opp fra massegrav i Thailand

Krever løsepenger

Overlevende forteller til lokale medier at over 500 personer skal være drept i leirene.

– Jeg har også hørt at tusenvis av Rohingya-flyktninger var i disse leirene i påvente av å få arbeid eller at løsepengene skulle nå frem, sier et anonymt vitne til The Nation.

Han forklarer at han selv ble lokket ut av delstaten Rakhine i Myanmar for seks måneder siden da han ble gitt tilbud å få arbeid i Malaysia. I leiren han endte opp befant det seg mellom 700 og 800 mennesker.

– Mamma måtte selge familiens land for å betale løsepenger for meg. Det er grunnen til at jeg fortsatt er trygg, sier han.

Aksjoner

Menneskerettighetsgrupper har lenge anklaget thailandske myndigheter for å overse – og selv være delaktige i – menneskehandel.

Det har ført til at den militære regjeringen i landet har iverksatt aksjoner.

Men de grufulle oppdagelsene av menneskekropper i ulike stadier av forråtnelse har tydelig illustrert farene som møter desperate innvandrere som prøver å flykte grunnet forfølgelse eller fattigdom.

Tusenvis av rohingya-muslimer fra Myanmar og Bangladesh gjennomfører den farlige ferden over havet til det sørlige Thailand hvert år, en mye brukt rute for menneskehandel. Målet er for mange Malaysia.

Men regionen rundt Thailands sørlige grense innehar et nettverk av hemmelige leirer hvor smuglede innvandrere holdes, ofte mot sin vilje, til slektninger betaler høye summer i løsepenger.

Lurt og dopet ned

Channel 3 viste nylig bilder av en av leirene som av thailandsk politi har blitt beskrevet som en fangeleir.

Rohingyaene, som av FN beskrives som en av verdens mest forfulgte minoriteter, sin utvandring er en følge av uroen som brøt ut i Rakhine i Myanmar i 2012.

Rohingyaer som bor i Bangladesh har også blitt utsatt for menneskehandel til Thailand, etter å ha blitt lurt med falske jobbtilbud eller dopet ned.

Personvernpolicy