Profil:

Verken fugl eller fisk for Cameron

Statsminister David Cameron håper på fem nye år som statsminister, men høster dommen «midt på treet» for sin første periode. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix
Statsminister David Cameron håper på fem nye år som statsminister, men høster dommen «midt på treet» for sin første periode. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix

Sånn midt på treet. Konklusjonen for David Cameron etter fem år som britisk statsminister er verken slakt eller hyllest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt diffus, litt uinspirert og uten det helt klare politiske prosjektet. Det er noen av ordene som brukes om sjefen i Downing Street nummer 10.

– Jeg tror du skal være veldig ihuga fan for å hevde av Cameron er en leder av historiske dimensjoner, sier Hans Olav Lahlum.

Les profilen til Miliband:

– Samtidig skal du være ganske fanatisk motstander av ham for å hevde at han har vært en total fiasko, sier historikeren til NTB.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Overklasserøtter

48 år gamle David William Donald Cameron har røttene godt plantet i den britiske overklassen. Skolegangen har han fra Eton og universitetsutdannelsen fra Oxford.

Han klarer ikke kvitte seg med ryktet som snobbete og virkelighetsfjern, og anklages gjerne for ikke å skjønne viktigheten av saker før det nesten er for sent.

Men når han så engasjerer seg, har «elitisten» også vist at han kan brette opp dressermene.

Les også: Politisk lammelse truer Storbritannia

Økonomien

Cameron har gjort sitt beste for å framstå som mer folkelig og har kanskje lyktes best i å bygge et mykere image som moderne familiemann og pappa.

Under hans ledelse har De konservative gått mot sentrum og konsentrert mye om økonomien. Hans viktigste seier er nok at britene har klart omstillingen etter finanskrisen bedre enn store deler av Europa.

Les også: Valg i Stor­bri­tan­nia: – Bare ti dager igjen til å redde oss fra skottene!

Pragmatiker

Cameron tok statsministermakta i 2010 ved å gå i regjering med Liberaldemokratene, og pragmatikken som koalisjonsleder har preget regjeringsårene.

Dog ikke i Brussel, der han har dyrket et rykte som kompromissløs mot et byråkratisk EU-system. Han har ikke latt seg affisere av at prosjektet om å reforhandle britenes forhold til Unionen kalles «Mission Impossible».

– Tom Cruise vinner som oftest til slutt. Han er litt mindre enn meg, men jeg håper jeg kan være like effektiv, svarer Cameron.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært