Profil:

«Red Ed» ofrer alt for statsministermakt

«Red Ed» Miliband håper torsdagens valg skal gjøre ham til statsminister. Men britene vet fortsatt ikke helt hva de skal mene om Labour-lederen. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix
«Red Ed» Miliband håper torsdagens valg skal gjøre ham til statsminister. Men britene vet fortsatt ikke helt hva de skal mene om Labour-lederen. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix

Han er mest kjent for å ha dolket broren i ryggen for å komme i posisjon. Labour-leder Ed Miliband er kanskje keitet, men han er også hard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene vet fortsatt ikke helt hva de skal mene om mannen de torsdag kan gjøre til ny regjeringssjef.

Labours leder er ikke kjent som noen strålende taler, kalles klønete og snublet nylig av scenen etter et debattprogram. Men Ed Miliband har samtidig vist guts, stilt på utspørringer som statsminister David Cameron har skygget unna, og jobbet hardt for å bygge et mer profesjonelt image.

Les profilen til Cameron: Verken fugl eller fisk for Cameron

– Jeg er blitt undervurdert hele veien, mener 45-åringen selv.

Les også: Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Red Ed

Edward Samuel Miliband ble født inn i en samfunnsengasjert familie i 1969 og har politikk i blodet. Med en marxistisk akademiker til far har bakgrunnen gitt ham tilnavnet Red Ed, og han anklages av konservative motstandere for en næringslivsfiendtlig politikk inspirert av gammeldags venstrefløy.

Fra venstrefløyen må han tåle kritikk for en privilegert bakgrunn og overklasselivsstil i en herskapelig London-bolig med to kjøkken.

Les også: Politisk lammelse truer Storbritannia

Felte broren

Tobarnsfaren tok over ledervervet i Labour fra broren David i 2010. Det var en bitter lederkamp der Ed anklages for å ha falt storebroren i ryggen.

Kontroversen forfølger Ed Miliband fortsatt som et «brodermord nesten i bibelsk forstand». Men for en mann som anklages for å være en svak leder, er kanskje ikke et ry som iskald i de vanskelige beslutningene det verste å ta med seg videre.

Les også: Valg i Stor­bri­tan­nia: – Bare ti dager igjen til å redde oss fra skottene!

Hard

– Han er hard. Han dolket tross alt broren i ryggen for å ta over ledelsen i Labour. Ikke alle kunne gjort det, sier Iain Begg ved London School of Economics til nyhetsbyrået AFP.

Den hardheten kan Miliband komme til å trenge. Blir han statsminister, er det trolig for en mindretallsregjering som må samarbeide med skotske SNP for å holde makten. Da må Miliband hanskes med separatister med mål om å splitte opp Storbritannia. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært