Eksperter har tro på regjeringsskifte i Storbritannia

Labour-leder Ed Miliband hilser etter å ha deltatt på et valgkamparrangement bare to dager før britene går til valg.
NTB scanpix/ REUTERS/Stefan Wermuth
Labour-leder Ed Miliband hilser etter å ha deltatt på et valgkamparrangement bare to dager før britene går til valg. NTB scanpix/ REUTERS/Stefan Wermuth

En mindretallsregjering med Labour er det mest sannsynlige utfallet av torsdagens britiske valg, tror eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror det blir veldig kaotisk etter valget, men at det vil ende med en ettpartiregjering dannet av Labour uten at de har flertall, sier statsviter og Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg til NTB.

Mandag kom han sammen med historiker Hans Olav Lahlum ut med en bok om britiske statsministere fra 1900 og fram til i dag. Lahlum er enig med sin medforfatter:

– Jeg tror det er veldig sannsynlig at det blir et maktskifte. Det kommer til å bli jevnt, og jeg tror de konservative kan blitt litt større enn Labour, men at Labour likevel danner regjering fordi de har flere støttepartier, sier Lahlum.

Les også: Politisk lammelse truer Storbritannia

Skotsk støtte

Den samme analysen gjør London School of Economics (LSE). Doktorgradsstipendiat i statsvitenskap Øyvind Skorge ved LSE skriver i Dagens Næringsliv at hans kolleger ved hjelp av en lang rekke meningsmålinger og tidligere velgeratferd har kommet til at de konservative vil vinne valget. Det er 61 prosent sannsynlig at toryene får fleste seter. Men likevel kan Labour-leder Ed Miliband bli statsminister, ifølge LSEs valgvarsel.

– Grunnen er at begge partier må støtte seg på flere småpartier, skriver Skorge.

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje største parti i Parlamentet, og har lovet støtte til Labour. Labour har sagt nei til ethvert samarbeid.

– Men jeg tror det som skjer i praksis kommer til å bli at Ed Miliband danner regjering, og kjører en tøff linje der han sier: Støtt oss eller velt regjeringen. Da tror jeg at de skotske nasjonalistene vil synes at den beste løsningen er å støtte en regjering fra Labour uten noen formell avtale – i hvert fall fram til det skotske valget neste år, sier Øivind Bratberg.

Han sier at Miliband uansett vil overta makten under svært krevende forhold.

Les også: Valg i Stor­bri­tan­nia: – Bare ti dager igjen til å redde oss fra skottene!

Dødt løp

Alle meningsmålinger spår dødt løp i valget torsdag. Det synes klart at ingen av de to store partiene Labour og De konservative kommer til å få flertall alene i Parlamentet. De små partienes støtte blir derfor avgjørende.

Lahlum tror også at det blir avgjørende for statsminister David Camerons videre skjebne om hans parti blir det største partiet eller ikke.

– Taper han valget, tror jeg at det er en sjanse for at han kan gjøre som Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og varsle allerede på valgnatta at han vil gå av som partileder, sier Lahlum.

Les også: Engelske partiledere kaster inn historisk løfte til Skottland

Han tror definitivt at Ed Miliband er ferdig som Labour-leder dersom hans parti skulle bli klart mindre enn de konservative i torsdagens valg.

Slår ekspertenes spådommer og meningsmålingene til, vil britene våkne til en uoversiktlig politisk situasjon fredag. Det kan da ta mange dager før en ny regjering er på plass. I 2010 da De konservative og Liberaldemokratene dannet koalisjon, tok det fem dager før de ble enige. I år kan det ta atskillig lengre tid.

Les vår analyse av Skottlands rolle: Folkeavstemningen i Skottland endrer Storbritannia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært