Utsetter forhandlinger om Syria-flyktningen

De parlamentariske lederne er enige om å starte reelle forhandlinger om Syria-flyktningene 19. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene møttes til et kort, innledende møte på Stortinget tirsdag ettermiddag. Etter bare en halvtimes tid kunne de konstatere at det blir nye samtaler etter at revidert nasjonalbudsjett er lagt fram. Det vil gi bedre grunnlag for samtaler, mente Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Det kom ingen tall eller andre konkrete detaljer på bordet under møtet tirsdag. I stedet var den rådende stemningen at partiene skal forsøke å komme fram til et bredt flertall.

Ønske om å finne løsning

Opposisjonspartiene har gått inn for at Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger i løpet av de nest to årene. KrF har sitt landsmøte denne helgen, men det er ventet at også de vil slutte seg til et slikt krav.

Likevel understreket både Ap, KrF og Venstre at det er et sterkt ønske om å finne fram til en bred enighet.

Støre har i flere dager signalisert at partiet vil være kompromissvillig. Han ville ikke kommentere om han vil fastholde kravet om at Norge må motta 10.000 syriske flyktninger i løpet av to år.

– Vi har et landsmøte som har vedtatt at vi kan klare 12 per kommune i to år som et løft i Norge, men vi ønsker å få til et bred løsning i Stortinget, sa Støre på vei inn til møtet på Stortinget.

Vil ikke bøye av

SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) var de to partiene som sterkest tok til ordet for at stortingsflertallet ikke må bøye av.

– Utspillet er jo litt hos regjeringspartiene. Jeg håper at de er villig til å snakke med hele opposisjonen og diskutere alternativer. Mitt klare utgangspunkt er at dersom det et flertall for 10.000 flyktninger, så må det flertallet brukes, sa SV-leder Audun Lysbakken.

MDG-leder Rasmus Hansson mener likedan at Norge har kapasitet til å gjøre en ekstraordinær innsats, og trekker paralleller til 1990-tallet da Norge tok imot 12.000 bosniske flyktninger.

– Jeg har forhåpninger til at de partiene som har sagt at de vil ta imot 10.000 flyktninger, vil stå ved det de har sagt, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært