Kraftig økning av meldinger om bivirkninger fra pasienter

BIVIRKNINGER: Alle legemidler kan gi mer eller mindre alvorlige bivirkninger. Blodfortynnende legemidler var gruppen som hadde størst andel alvorlige bivirkninger og bidro til flest av de totalt 154 dødsfallene som ble meldt til Statens legemiddelverk i fjor. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BIVIRKNINGER: Alle legemidler kan gi mer eller mindre alvorlige bivirkninger. Blodfortynnende legemidler var gruppen som hadde størst andel alvorlige bivirkninger og bidro til flest av de totalt 154 dødsfallene som ble meldt til Statens legemiddelverk i fjor. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I 2014 mottok Legemiddelverket 3015 bivirkningsmeldinger. 55 prosent gjaldt alvorlige bivirkninger. 154 dødsfall ble meldt inn. Legemiddelverket vil gjerne ha flere meldinger fra helsepersonell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bivirkninger:

En bivirkning er en skadelig og utilsiktet virkning av et legemiddel, inkludert manglende effekt, uønskede virkninger ved feilbruk, misbruk, feilmedisinering, overdosering, yrkeseksponering og bruk utenfor godkjent bruksområde.

Bivirkninger er definert som alvorlige hvis de er dødelige, livstruende, gir varig mén, krever sykehusinnleggelse eller forlenger et sykehusopphold.

Helsepersonell skal sende bivirkningsmelding ved mistanke om sammenheng mellom en reaksjon og et legemiddel.

Leger og tannleger har plikt til å rapportere dødelige og livstruende bivirkninger, bivirkninger som har gitt varige alvorlige følger og uventede eller nye bivirkninger ved bruk av legemidler.

Farmasøyter har ikke rapporteringsplikt, men oppfordres til å rapportere.

Kilde: Statens legemiddelverk

Alle medisiner kan gi mer eller mindre alvorlige bivirkninger.

I fjor mottok Statens legemiddelverk totalt 3015 bivirkningsmeldinger. Det er en økning på tre prosent fra 2013, ifølge Bivirkningsrapport 2014.

Sammenlignet med 2013 var det en liten nedgang i meldinger fra leger og annet helsepersonell, mens antallet meldinger fra pasientene selv mer enn doblet seg i 2014.

Seksjonssjef i Seksjon for legemiddelovervåking, Karen Marie Ulshagen, sier de gjerne skulle hatt flere meldinger fra helsepersonell.

Hun forklarer at disse meldingene er viktig for at man skal kunne lære og sørge for bedre og tryggere legemiddelbruk.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for helsepersonell å melde fra om bivirkninger. Det er disse meldingene som har de beste opplysningene, og da kan vi også innhente tilleggsopplysninger, der det er behov for det, sier Ulshagen til ABC Nyheter.

– Vi kan for eksempel spørre om andre medisiner er brukt samtidig, eller om det er spesielle forhold ved pasienten som kan forklare bivirkningen. Da kan andre lære av dette. Derfor er det svært viktig for oss å opprettholde et høyt nivå av bivirkningsmeldinger fra helsepersonell, fortsetter hun.

Les også: – Et mål å redusere antall medisiner hver pasient får

Kraftig økning i meldinger fra pasienter

Totalt var det meldt inn 434 bivirkninger fra pasienter i fjor, mot 193 i 2013.

Ulshagen mener noe av forklaringen ligger i at pasientene kan melde fra elektronisk.

– Vi har hatt systemet siden 2010 og flere har lært seg hvor det er og blitt kjent med det. Men det vi får fra pasienter blir andre typer meldinger, med begrensede opplysninger, sier hun.

– Har disse meldingene likevel en verdi?

– Det synes vi de har. Meldingene fra pasienter blir et tillegg til det vi får fra helsepersonell. Pasientene melder gjerne om andre typer bivirkninger, som de synes er viktig, fordi de går utover livskvaliteten, men som helsepersonell ikke tenker det er viktig å melde fra om, svarer seksjonssjefen.

Les også: – Psykologer, leger og pasienter solgte og kjøpte en medisinmyte

Flere innmeldte dødsfall

Legemiddelverket mottok i fjor 154 meldinger om dødsfall knyttet til medisinbruk.

Andelen bivirkningsmeldinger med dødelig utfall er dermed litt over fem prosent.

Antallet meldte dødsfall er høyere enn alle andre år siden 2005, ifølge rapporten.

– Det er litt flere meldinger om dødsfall enn tidligere år. Er det bekymringsverdig?

– Det at det er meldt om flere dødsfall, vil ikke si at det er flere dødsfall på grunn av legemiddelbruk i Norge, svarer Ulshagen.

Hun forklarer at bivirkningsdatabasen ikke er et tellesystem. Altså sier ikke antallet dødsfall som meldes inn, noe om det totale antallet dødsfall knyttet til legemiddelbruk i Norge.

– For eksempel vil det gjerne komme flere meldinger om dødsfall knyttet til nye legemidler eller nye behandlingsprinsipper, mens gamle legemidler, som det har det er kjent at det har vært dødsfall på grunn av tidligere, vil få færre meldinger, sier seksjonssjefen.

Flest dødsfall ved bruk av blodfortynnende midler

Som i fjor var det flest bivirkningsmeldinger knyttet til legemidler mot infeksjon, inkludert vaksiner. Bakgrunnen for det er det høye antallet meldinger knyttet til barnevaksinasjonsprogrammet, ifølge rapporten.

Denne legemiddelgruppen har samtidig den laveste andelen alvorlige bivirkninger (31 prosent).

Det er blodfortynnende legemidler som har høyest andel alvorlige bivirkninger og flest dødsfall.

Sammen med kreftlegemidler som virker på immunsystemet (21 prosent) og legemidler som virker på nervesystemet (21 prosent), bidro blodfortynnende (54 prosent) til 96 prosent av de meldte dødsfallene i fjor.

Det er meldt totalt 63 dødsfall knyttet til blodfortynnende legemidler.

Mange av pasientene som døde, var over 80 år eller hadde høy risiko for bivirkninger, ifølge rapporten.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen forklarer at dette er legemidler som krever stor nøyaktighet i bruk og nøye oppfølging.

– Legene må følge retningslinjene til punkt og prikke, og pasienten må ta medisinene nøyaktig slik legen har angitt. For høy dose gir risiko for blødninger og for lav dose gir risiko for blodpropp, så dosen må være helt riktig, sier han til ABC Nyheter.

Les også: - Medisinliste kan redde livet ditt

– Fordeler og ulemper med nye blodfortynnende medisiner

Marevan med virkestoffet warfarin, har vært i bruk lenge og er fremdeles det klart mest brukte blodfortynnende middelet, selv om bruken er på vei ned. De senere årene har det kommet flere nye blodfortynnende legemidler, og bruken av disse er på vei opp, ifølge rapporten.

Ved 33 av de meldte dødsfallene gikk pasienten på Marevan, mens de tre medisinene Xarelto, Pradaxa og Eliquis bidro i tilsammen 30 dødsfall.

– Hva er erfaringen med de nye blodfortynnende så langt - er de tryggere enn Marevan?

– De er likeverdige med Marevan. De gir nok kanskje litt mindre alvorlige blødninger, men for å få denne positive effekten må de brukes riktig, svarer Madsen.

Han forklarer at de nye legemidlene både har en fordel og en ulempe.

– Med Marevan må pasienten ta blodprøve hver 4-6 uke for å se at dosen er riktig. Den tilsvarende muligheten har man ikke med de nye, da har man ingen prøver, men det er heller ikke nødvendig hvis man gjør det riktig. Men det legen da må passe på er å tilpasse dosen til alder, vekt og nyrefunksjon. For eksempel må man vurdere å justere dosen når pasienten er over 80 år, sier Madsen.

Les også: Advarer mot å blande grapefrukt og medisiner

– Må reduserer bivirkninger til et minimum

Overlegen understreker viktigheten av at legene som skriver ut blodfortynnende må gi informasjon om at pasienter skal bruke dem helt nøyaktig og til riktig tid, samt at de må være forsiktige med bruk av reseptfrie legemidler, for eksempel Ibux.

– All blodfortynnende har en innebygget risiko, den blir vi ikke kvitt, men vi må redusere nødvendige hendelser og bivirkninger til et minimum, sier overlegen.

– Hvis man ser på bivirkningstallene fra i fjor, hvor godt har man lykkes med å redusere bivirkninger til et minimum?

– Innføringen av de nye legemidlene har etter min mening gått ganske bra. Norske leger har vært flinke til å følge opp. Vi legger ikke så stor vekt på tallene, det er slik at nye legemidler gir flere meldinger enn eldre legemidler. Vi er mest opptatt av hva vi kan lære av det som meldes inn, svar Madsen.

– Det vi ser er at det skjer noen glipper innimellom, blant annet gis det i noen tilfeller for stor dose i forhold til nyrefunksjon. Slike ting er vi på utkikk etter, fordi det kan vi bruke overfor leger for å gjøre behandlingen bedre, fortsetter han.

– Still krav til fastlegen

Overlegen understreker også at pasienter som går på blodfortynnende legemidler, må stille krav til fastlegen.

– De må ha en legemiddelgjennomgang minst en gang i året for å se om det trengs endringer i medisinbruken. Og de må få en oppdatert legemiddelliste som de kan ha med seg til enhver tid.

– Bruker du blodfortynnende, er det livsviktig at sykehuslegen får se en liste over hvilke legemidler du bruker om du legges inn for behandling, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til ABC Nyheter.

Dette gjelder også andre pasienter som går på mange medisiner samtidig.

Les mer: – Ikke stol blindt på legen, krev legemiddelgjennomgang

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Bergen Venstre vil vrake Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre
Siste nytt
15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkBergen Venstre vil vrake Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55Norge16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre
Populært