USA etterforsker IS-bånd til Texas-angrep

USA gransker IS' påstand om at den sto bak angrepet mot en karikaturutstilling i Texas. Men det er tvilsomt at opprørsgruppen var direkte involvert, ifølge kilder nær etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt for tidlig å si hvorvidt mennene bak det mislykkede angrepet søndag, var knyttet til ekstremistgruppa som har base i Syria og Irak, påpeker Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

– Mange forsøker å utnytte IS' innflytelse gjennom å hevde at de er knyttet til gruppen, selv om de ikke er det, sa Earnest tirsdag etter at Den islamske staten (IS) for første gang hevdet å stå bak et angrep i USA.

Tidligere samme dag ble det kjent at en av de to væpnede mennene, som begge ble drept i en skuddveksling med politiet, har vært i FBIs søkelys siden 2006.

Les også: Charlie Hebdo uenig i sam­men­lig­ning med Texas-skyting

Somalia

Det føderale etterforskningsorganet har fulgt Elton Simpson fordi han hadde planer om å reise til Somalia for å kjempe med militante islamister. I 2011 ble han dømt for å ha løyet om planene, skriver The Guardian.

Verken arrangørene av utstillingen eller angriperne hører hjemme i Garland, som er en forstad utenfor Dallas. Innbyggerne i forstaden sier de er sjokkert over det som har skjedd.

– Jeg har bedt resten av miljøet om å ignorere det. Vi har andre ting å hanskes med. At denne typen kriminelle kommer hit og utfører terror bidrar bare til å splitte miljøet vårt, sier Alia Salem, som leder et lokalt amerikansk-islamsk råd, til BBC.

Simpson forsøkte å angripe selve kunstutstillingen, som viste fram tegninger fra en konkurranse om profeten Muhammed, sammen med kameraten Nadir Soofi.

Inspirasjon?

IS tok tirsdag på seg ansvaret for angrepet i en melding på gruppens nettradiostasjon.

– To av kalifatets soldater utførte et angrep på en kunstutstilling i Garland i Texas. Utstillingen viste negative bilder av profeten Muhammed, het det.

Amerikanske etterforskere vet ennå ikke hvorvidt Simpson og Soofi handlet på ordre fra IS, eller om IS prøver å dra nytte av hendelsen til propagandaformål. Ifølge Reuters' kilder nær etterforskningen er det mulig at IS spilte en «inspirerende» heller enn en operasjonell rolle i angrepet.

Det kan bety at Simpson og Soofi hadde fordypet seg i IS' og andre ekstremistgruppers voldelige budskap på nett – uten at IS nødvendigvis spilte noen rolle i å organisere angrepet i Texas.

– Visste ingenting

Simpsons familie sier de ikke ante noe om planene, og sier at de stolt støtter det amerikanske politiet.

– Vi ber for alle som ble berørt av denne meningsløse voldsutøvelsen, særlig sikkerhetsvakten som ble skadd under arbeidet sitt. Som familie tolererer vi ikke vold, skriver familien i uttalelsen.

– Mange lurer nok på om vi ante noe om Eltons planer. Det gjorde vi ikke, skriver familien videre.

Utstillingen i Dallas viste bidragene som var kommet inn til en karikaturkonkurranse. Vinneren, Mosch Fawstin, hadde tegnet profeten Muhammed som veiver med et sverd og sier «Du kan ikke tegne meg». En snakkeboble svarer «Derfor tegner jeg deg».

– De kom for å drepe oss, og det kostet dem livet. Rettferdighet, skriver Fawstin på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært