– Umenneskelige scener og lidelser i Aleppo

En mann bærer en skadd gutt etter et bombeangrep mot en skole i Aleppo i helgen.
Foto: Hosam Katan / Reuters / NTB scanpix
En mann bærer en skadd gutt etter et bombeangrep mot en skole i Aleppo i helgen. Foto: Hosam Katan / Reuters / NTB scanpix

Amnesty International anklager Syrias regjering for brudd på menneskerettighetene og daglig, ukritisk bombing som krever mange sivile liv i Aleppo-provinsen nord i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ferske rapporten «Death everywhere. War crimes and human rights abuses in Aleppo, Syria» beskriver på en marerittaktig måte det Amnesty kaller grufulle krigsforbrytelser og overgrep utført av både regjeringsstyrker og opposisjonsgrupper.

Begge sider av konflikten anklages for overdreven voldsbruk, utbredt tortur og vilkårlige arrestasjoner. Men særlig retter rapporten et blikk mot bruken av såkalte tønnebomber.

Les også: Troms Frp dropper forslag om Syria-ultimatum

– Rettet mot sivile

Bombene består av tønner som fylles med sprengstoff, drivstoff og metallbiter, og disse slippes ned fra helikoptre. Ifølge Amnesty drepte tønnebomber flere enn 3.000 sivile i Aleppo i fjor, og siden 2012 har de drept over 11.000 i hele landet.

Amnesty-rapporten dokumenterer åtte tønnebombeangrep i Aleppo-provinsen, og overlevende beskriver grufulle blodbadsscener etter eksplosjonene. Regjeringsstyrker har sluppet bombene over skoler, sykehus, moskeer og markeder fulle av mennesker.

– Disse forkastelige og kontinuerlige angrepene mot boligområder tyder på en politikk om bevisst og systematisk å rette angrepene mot sivile, noe som utgjør krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Philip Luther, leder av Amnesty Internationals arbeid i Midtøsten og Nord-Afrika.

Les også: Flere veier til avtale om Syria-flyktninger

Grusomme skader

De mange luftangrepene har ført til at sivile mennesker, sykehus og skoler søker trygghet ved å flytte til kjellere og undergrunnsbunkere. De forsøker å klare seg under bakken for å komme seg unna angrepene, skriver Amnesty.

I rapporten forteller en lokal kirurg at skadeomfanget han så som følge av tønnebomber var uten sidestykke.

– Tønnebomber er det mest grusomme og skadelige våpenet. Så mange amputasjoner, innvoller ute av kroppen. Det er for grusomt, sier han.

Også ofre forteller om sine opplevelser av regjeringsstyrkenes herjinger. Overlevende sier at de alltid lever i frykt for hva som kan skje.

– Vi er alltid nervøse, alltid bekymret, ser alltid opp mot himmelen, sier en lærer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært