Norske Nato-soldater til Polen

Soldater fra Telemark Bataljon på øvelse på Terningmoen i Elverum. Øvelsen gikk ut på å håndtere en fiendtlig folkemengde. I januar reiser 70 norske soldater til Mazar-i-Sharif for å ta fatt på Norges nye oppgave i Afghanistan som er opplæring av lokalt politi. De norske soldatene blir en del av den nordisk styrken PAT (Police Advisor Team). (Foto: Tore Meek / NTB scanpix)
Soldater fra Telemark Bataljon på øvelse på Terningmoen i Elverum. Øvelsen gikk ut på å håndtere en fiendtlig folkemengde. I januar reiser 70 norske soldater til Mazar-i-Sharif for å ta fatt på Norges nye oppgave i Afghanistan som er opplæring av lokalt politi. De norske soldatene blir en del av den nordisk styrken PAT (Police Advisor Team). (Foto: Tore Meek / NTB scanpix)

Norge vil være tungt til stede med styrker i Øst-Europa i sommer. I tillegg til jagerflyberedskapen på flybasen ved byen Siauliai i Litauen skal soldater fra Telemark bataljon til Zagan i Polen i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der skal de delta i Nato-øvelsen Noble Jump, skriver Adresseavisen.

– Øvelsen er en deployeringsøvelse. Det er også en arena for å øve Natos nye hurtige reaksjonsstyrke, Very High Readiness Joint Task Force, eller bare VJTF, som ble vedtatt etablert i 2014. Norge stiller med deler av Telemark bataljon som står på NATO Response Force-beredskap i 2015, skriver forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i en epost til Adresseavisen.

NATO selv beskriver den nye hurtige reaksjonsstyrken som sin «spydspiss», som på kort varsel vil kunne flyttes og settes inn i konflikter eller i områder der NATO ønsker å styrke sin militære tilstedeværelse.

Situasjonen rundt Polen og de baltiske landene er svært spent på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya og innblanding i den øvrige konflikten i Ukraina. Både polske og baltiske politikere og militære uttrykker stadig bekymring for situasjonen og det de oppfatter som den russiske trusselen mot dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært