– 101-åring funnet i live etter skjelvet i Nepal

Fire mennesker er reddet ut i live etter jordskjelvet i Nepal i helgen, blant dem en 101 år gammel mann. Over 7.000 mennesker har mistet livet, og det fryktes at antallet blir langt høyere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble tre kvinner funnet i live i landsbyen Kerabari i Sindhupalchowk-distriktet. En 101 år gammel mann ble lørdag funnet i live nord i Nepal, etter at huset han bodde i hadde rast sammen over ham.

Mannen hadde overlevd i ruinene i syv dager, siden jordskjelvet rammet forrige mandag. 101-åringen var kun lettere skadd, og ble sendt til sykehus i luftambulanse, opplyser en lokal politikilde til AFP.

Dødstallet stiger

Dødstallet etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal ble søndag morgen oppjustert til 7.040, opplyser nepalske myndigheter. Antallet døde vil antakelig bli mye høyere, ifølge Nepals finansminister Ram Sharan Mahat.

Redningsarbeidet pågår nå blant annet i Langtang-området, som er populært for fotturister. Søndag ble det meldt at det er funnet 50 døde mennesker i området, hvorav seks er utlendinger. Om lag 100 utlendinger er fortsatt savnet i Lantang.

Samtidig har redningsmannskaper hentet ut 350 personer, halvparten av dem turister eller guider, opplyser en lokal tjenestemenn.

Minst 200 mennesker, både landsbybeboere og fotturister, er fortsatt savnet i det avsidesliggende området Rasuwa som ligger nord i landet opp mot grensa til Kina. Letemannskapene vil fortsette arbeidet søndag.

Amerikansk militærhjelp

Flere amerikanske militærfly med forsyninger, utstyr og eksperter kommer til Nepal søndag, en dag senere enn planlagt, og skal straks sette i gang med å få forsyninger ut fra flyplassen og frakte dem utover i landet.

Den amerikanske operasjonen omfatter minst 100 soldater, løfteutstyr og seks militære fly og helikoptre. Første jobb blir å lette operasjonene på flyplassen der forsyninger har hopet seg opp på grunn av mangel på lastebiler og sjåfører.

Det har ført til at folk i frustrasjon selv organiserer innsamling av klær, penger, mat, tepper og medisiner til de rammede, skriver DPA.

Byråkrati på flyplassen

FN-representanten i Nepal, Jamie McGoldrick, ber myndighetene forenkle prosedyrene for å kontrollere og fortolle forsyningene for å kunne hanskes med de store mengdene hjelp som kommer.

Men regjeringen sier de må sjekke, og klager over at de mottar forsyninger de ikke trenger, som tunfisk og majones. Fredag fjernet myndighetene tollen på presenninger og telt, etter at de slapp opp for telt til de overlevende og håper på nye forsyninger.

Mange nepalere har sovet under åpen himmel siden jordskjelvet forrige lørdag fordi de ikke lenger har et hjem å gå til eller fordi de ikke tør gå tilbake til sine hus, enten fordi de er sterkt skadd og sprukket, eller på grunn av etterskjelvene.

Den viktigste prioriteten nå er å få hjelp frem til dem som trenger tak over hodet innen monsunsesongen setter inn for alvor om få uker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært