Full asyl-forvirring blant de blåblå

I 2013 møttes Høyre-leder Erna Solberg og representanter for de andre borgelige partiene møtes til regjeringssonderinger i Stortinget. Nå er to av deltagerne, Venstres Terje Breivik og FrPs Per Sandberg, uenige om asylavtalen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix POOL
I 2013 møttes Høyre-leder Erna Solberg og representanter for de andre borgelige partiene møtes til regjeringssonderinger i Stortinget. Nå er to av deltagerne, Venstres Terje Breivik og FrPs Per Sandberg, uenige om asylavtalen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix POOL

Samarbeidspartiet Venstre mener asylavtalen med regjeringen ikke står i veien for å øke antallet kvoteflyktninger, slik Per Sandberg (Frp) påstår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen er overhodet ikke til hinder for å ta imot flere kvoteflyktninger. Denne avtalen sier ingenting om det. Å blande asylavtalen inn i dette må bero på en misforståelse fra Per Sandberg og Frp sin side, sier Venstres nestleder Terje Breivik til NTB.

Fremskrittspartiets landsmøte vedtok søndag å si nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Per Sandberg mener asylavtalen med samarbeidspartiene gjør det uaktuelt å ta imot flere enn 2.250.

Frykter forhandlinger

Under debatten på landsmøtet tok flere delegater til orde for å si nei til en økning av flyktninger, i stedet for å si nei til 10.000, og dermed etterlate et forhandlingsrom.

– Det vi er enig om, er at vi skal ha null. Vi skal ikke ha 9.999, vi skal ikke ha to, vi skal ha null, sa Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

– Man må ikke nå gå på Støres premisser og sette seg i et rom og si at vi ikke aksepterer dine 10.000, men bli enige om 6.000, advarte han.

Landsmøtet ble likevel enig om å si nei til 10.000 kvoteflyktninger, etter forsikringer fra Per Sandberg om at avtalene med KrF og Venstre er tydelige.

– Gir ikke en krone

I stedet for å øke antallet kvoteflyktninger til Norge, går Frp inn for å øke bistanden til flyktninger i Syrias nærområder. Pengene skal hentes fra dagens bistandsbudsjett.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen kaller løsningen oppsiktsvekkende.

– Man gir altså ikke en eneste krone, men tar fra andre budsjettposter, penger andre trenger. Det er skuffende hvis det er det eneste de har å komme med, sier han til NTB.

Ifølge Sandberg trengs det omtrent 750 millioner kroner ekstra for å hjelpe 250.000 flyktninger i nærområdene. Sandberg vil ikke svare på hvor i bistandsbudsjett pengene skal hentes fra.

– Det er det vi skal prøve å finne ut av, sier Sandberg til NTB.

Vil gi mer

Før helgen økte regjeringen støtten med 250 millioner til 1 milliard kroner. Samtidig inviterte statsminister Erna Solberg (H) Stortinget til samarbeid om flyktningsituasjonen.

KrF vil på sitt landsmøte neste helg vurdere å si ja til å ta imot 10.000 kvoteflyktninger.

– Vi forholder oss først og fremst til at statsministeren på vegne av regjeringen har invitert Stortinget til en drøftelse av hva man kan gjøre med denne ekstraordinære situasjonen i Syria og nærområdene, hva vi kan gjøre i Middelhavet og hva vi kan gjøre i Norge når det gjelder kvoteflyktninger, sier han til NTB. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært