Kripos følger nettsalg av motedop tett

Selv om beslag av syntetisk narkotika har gått ned, mener Kripos at nordmenn kjøper stoff over nett for videresalg i Norge. Nå skal helsemyndighetene kartlegge misbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye psykoaktive stoffene (NPS) selges over nett fra butikker i Europa og leveres i posten til norske kjøpere.

– Beslag i Norge de siste månedene bekrefter at NPS i økende grad innføres for videre salg i Norge, sier Gordon Petterson, leder for Etterretningsseksjonen i Kripos, til VG.

Kripos tror kriminelle aktører i Norge tilbyr syntetisk motedop i tillegg til tradisjonelle narkotikatyper og har avdekket videresalg over internett her i landet.

Oslo universitetssykehus (OUS) melder om en alarmerende økning av ungdommer som er innlagt for syntetisk motedoprus. Professor Dag Jacobsen ved OUS sier at de ukentlig får inn pasienter som har tatt syntetisk narkotika.

– Vi får inn pasienter som er psykotiske og rabiate. Det er utfordrende for personalet, sier han.

Sammen med Folkehelseinstituttet skal OUS samle inn prøver fra pasienter for å kartlegge hvilke stoffer som er i omløp og hvilke symptomer de gir. I alt 250 personer skal undersøkes, og en femdel av dem vil få blodet sitt undersøkt uten at de er klar over det.

– Stoffene kjøpes over nettet, og brukerne vet lite om hva de egentlig putter i seg. Når vi analyserer funnene, koker det ofte ned til at de fleste stoffene er amfetaminlignende med ulike hallusinogene egenskaper, sier Jacobsen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært