En av tre butikker solgte alkohol til mindreårige

Ungdommene i Juvente fikk kjøpe alkohol på hvert tredje forsøk da de testet dagligvarebutikker landet over i fjor høst. Hos Vinomopolet var litt vanskeligere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ungdommene i Juvente fikk kjøpe alkohol på hvert tredje forsøk da de testet dagligvarebutikker landet over i fjor høst. Hos Vinomopolet var litt vanskeligere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mer enn hver tredje butikk solgte alkohol til mindreårige da ungdomsorganisasjonen Juvente gjennomførte sin årlige test.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen ble 902 butikker over hele landet sjekket i fjor høst. 331 av dem solgte alkohol til Juventes utsendte.

– Tallene overrasker ikke. Dette er omtrent samme resultat som året før, bare litt verre. Nå er det på tide at helse- og omsorgsminister Bent Høie tar grep, sier Maria Elizabet Aspen, leder i organisasjonen.

Ser unge ut

Ungdommene er mellom 13 og 16 år gamle. Det er alltid en kontrollansvarlig over 18 år til stede når testen gjennomføres.

– Du vil bli sjokkert over hvor unge noen av dem ser ut. Det er noe av poenget. Vi vil ikke sende inn folk rett før de fyller 18. Vi ønsker å avdekke salg som er riv ruskende galt, sier Aspen til NTB.

Det er åttende år på rad at organisasjonen har gjennomført testen. Ifølge Aspen så man en innskjerping av rutinene de første årene, men utviklingen har snudd i negativ retning.

Butikker som bryter loven, bør miste bevillingen i tre uker ved første gangs overtredelse og tre måneder hvis det gjentar seg, mener ungdomsorganisasjonen.

– Vi mener at salg av alkohol til mindreårige er et så alvorlig lovbrudd at bevillingen bør inndras umiddelbart. Det finnes neppe andre arenaer i samfunnet hvor man sier seg fornøyd med at 37 prosent bryter loven, sier Aspen.

– Vanskelig å miste bevillingen

Hun påpeker at sanksjonsnivået og kontrollvirksomheten varierer fra kommune til kommune. Juvente ønsker at det stilles krav til kommunene om hyppigere og bedre kontroller.

– I realiteten er det vanskelig å miste bevillingen. Mange steder sendes det ut en kontrollperson som observerer i butikken for å se om det selges til mindreårige. Kanskje skjer det bare én gang i året i en times tid, kanskje midt på dagen. Da skal det godt gjøres å avdekke ulovlig salg, sier Aspen.

I tillegg til dagligvarebutikkene, har ungdomsorganisasjonen også sjekket Vinmonopolet. Det er den kjeden som gjør det best – som i alle tidligere år. Ved fjorårets kontroll forsøkte testpersoner 38 ganger å kjøpe alkohol, og fikk kjøpe i tre av tilfellene.

– Dette er bra og er åpenbart ingen tilfeldighet når de har de overlegent beste resultatene hvert år. Vinmonopolet jobber hele tiden med å bedre sine rutiner på alderskontroll og dette viser seg i resultatene. Det er mange av dagligvarekjedene som har mye å lære av Vinmonopolet når det kommer til å spørre om legitimasjon, selv om de i år altså solgte i noen tilfeller, sier Aspen.

Lyver og lurer ikke

Juvente understreker at kontrollørene ikke lyver på alderen eller bruker falsk legitimasjon når butikkene testes. Hvis ungdommene blir spurt om legitimasjon, svarer de: «Nei, det har jeg ikke. Kan jeg få kjøpe likevel?» Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som «salg». Får de et nei, forlater de butikken og forsøket registreres som «ikke salg».

– Vi gjør ingenting for å manipulere eller lure butikkene. Testpersonene forsøker ikke å framstå som eldre enn de er ved for eksempel å ha bilnøkler i hånden eller kjøpe en pakke bleier samtidig, sier Aspen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært