Venter på «riktig» dom etter å ha partert stefar

Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen i samtale med sin advokat Odd Ivar Grøn etter at rettssaken mot ham ble avsluttet torsdag 16. april. Den 24 år gamle mannen samtykket til fotografering etter at retten ble hevet for siste gang under én uke lange rettssaken Foto: Peter Talos / NTB scanpix
Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen i samtale med sin advokat Odd Ivar Grøn etter at rettssaken mot ham ble avsluttet torsdag 16. april. Den 24 år gamle mannen samtykket til fotografering. Foto: Peter Talos / NTB scanpix
Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen i samtale med sin advokat Odd Ivar Grøn etter at rettssaken mot ham ble avsluttet torsdag 16. april. Den 24 år gamle mannen samtykket til fotografering etter at retten ble hevet for siste gang under én uke lange rettssaken Foto: Peter Talos / NTB scanpix Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen i samtale med sin advokat Odd Ivar Grøn etter at rettssaken mot ham ble avsluttet torsdag 16. april. Den 24 år gamle mannen samtykket til fotografering. Foto: Peter Talos / NTB scanpix

Kim Andreas Kristiansen avsluttet rettssaken mot seg med å uttale at han håpet på en riktig straff for å ha drept og partert stefaren. Onsdag får han vite hva Sør-Gudbrandsdal mener straffen skal være.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyer-drapet

* Politiet startet drapsetterforskning etter at det ble funnet forbrente likrester i et bål ved en populær turvei ved Hafjell i Øyer i Oppland torsdag 14. august.

* Stesønnen til avdøde Bjarte Hansen (58), Kim Andreas Kristiansen (24), ble etterlyst og siktet for drapet.

* Hansen ble sist observert i live dagen før han ble funnet drept. Offeret og stesønnen delte bolig i et avsidesliggende hus ved E6 nord for Lillehammer.

* En 21 år gammel venn av stesønnen ble først siktet for falsk forklaring og medvirkning til drapet. Det ble blant annet funnet spor av blod i mannens bil.

* Mandag 25. august meldte Kristiansen seg for nederlandsk politi i Rotterdam. Han samtykket til utlevering og kom tilbake til Norge fire dager senere.

* Fredag 27. mars ble han tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt for likskjending og for å ha truet kameraten til å hjelpe seg. Strafferammen for de påtalte forholdene er 21 års fengsel.

* To rettspsykiatrisk sakkyndige, Terje Tørrissen og Helge Haugerud, har konkludert med at Kristiansen ikke var utilregnelig da drapet skjedde.

* Rettssaken mot Kristiansen startet torsdag 9. april i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Kristiansen erklærte straffskyld på alle punkter da retten ble satt.

* 16. april la aktor Iris Storås ned påstand om 18 års fengsel for Kristiansen.

* Dom i saken skal falle onsdag 6. mai i Sør-Gudbrandsdal tingrett. (©NTB)

– Jeg angrer dypt på det som er skjedd, og håper at konflikten i våre familier vil ta slutt. Jeg vet at familien er sterk, og at den vil reise seg igjen, sa 24-åringen da han fikk det siste ordet før saken ble tatt opp til doms 16. april.

Aktor, statsadvokat Iris Storås har lagt ned påstand om 18 års fengsel for 24-åringen.

Hun mente straffen burde være strengere, men ga ett års strafferabatt for den uforbeholdne tilståelsen fra Kristiansen. Hun omtalte drapet som en henrettelse og sa det framsto som målrettet og bevisst.

Drepte og delte opp

Kim Andreas Kristiansen erkjente straffskyld på alle områder under rettssaken som omfattet drap og partering av den 58 år gamle stefaren, og for å ha truet en venn til å frakte likdeler ut i skogen hvor de ble antent.

Gjennom hele rettssaken har han stått for hva han gjorde, men nekter for at han bør straffes for særdeles skjerpende omstendigheter.

– Jeg håper retten kommer til en riktig straffereaksjon, sånn at vi kan legge dette vonde kapittelet bak oss, avsluttet tiltalte.

Drakk hele tiden

Helt fra han ble framstilt for fengsling første gang varslet 24-åringen at han senere, når saken kom opp for retten, ville gi en begrunnelse for det bestialske drapet. Under behandlingen i domstolen fikk retten høre vitneforklaringer om hvordan drapsofferet skal ha oppført seg overfor de nærmeste i familien, barna og kanskje spesielt stesønnen kona hadde fra et annet forhold da de møttes.

– Det er vanskelig å forklare hvordan han var. Han sa ting som at man ikke var verdt noe. Han var en snill mann når han ikke drakk, men det var sjelden han ikke drakk, sa den yngste datteren i retten ifølge TV 2.

En vanskelig barndom preget av et utrygt hjem hvor rus og vold var dagligdags, var bakteppet den drapstiltalte 24-åringen tegnet i retten. Han forklarte at han ble systematisk offer for forskjellsbehandling fra stefarens side, og at det haglet med kritikk, bemerkninger og nedverdigende kallenavn. Barna måtte ikke fortelle til omgivelsene hvordan de hadde det hjemme og om en full far som gjerne spilte høy musikk til langt på natt, selv om barna skulle tidlig opp på skole dagen etter.

Gikk i terapi

Kim Andreas Kristiansen hadde gått i terapi et halvt år for å mestre sinnet mot stefaren da han måtte huse den pleietrengende stefaren i fjor sommer. Under påvirkning av beroligende piller og mye brennevin natt til torsdag 14. august, førte nok en konfrontasjon mellom de to til drapet.

Med flere knivstikk drepte han stefaren som satt i sofaen. Etter at det gikk opp for Kristiansen hva han hadde gjort, begynte han å dele den døde opp i flere stykker på gulvet i sokkelleiligheten i Øyer. I retten beskrev 24-åringen prosessen med at han ville «ødelegge» stefaren. Den bestialske parteringen ble en måte for Kristiansen å hevne seg på. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært