Meny

Sivilforsvaret holder vakt ved lyngbrannen på Sotra

Gress og lyngbrann herjer ved Ågotnes på Sotra lørdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannvesenet har kontroll over lyngbrannen på Sotra, og det er ikke lenger åpne flammer. Politiet vil opprette sak mot de tre som brant bråte ulovlig og utløste storbrannen.

Brannmannskapene holdt søndag på med etterslukking av den omfattende lyngbrannen på Sotra i Hordaland.

– Folk vil se helikopter i området også i dag, men brannen har ikke spredt seg videre. Det er kun snakk om etterslukking og kontroll av området. Brannen er fremdeles ikke offisielt slukket, sier operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende søndag morgen.

Beboere på både Eide og Kolltveit fikk lørdag kveld imidlertid beskjed om at de kunne bli nødt til å evakuere i løpet av natten hvis vinden ikke spiller på lag, sa operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt til NTB.

Brannvesenet håpet at vinden skulle snu og sånn sett bidra til å hindre at flammene sprer seg i retning bebyggelsen som ligger sørvest for Spjeldfjellet, der brannen hadde sitt utspring.

Straffesak

Brannen startet da tre personer drev ulovlig bråtebrenning lørdag formiddag. Men flammene kom ut av kontroll, og brannen spredte seg fra Ågotnes og flere kilometer sørover.

– Det var tre personer involvert i bråtebrenningen. Politiet har snakket med dem, og det vil bli opprettet straffesak, sier politioverbetjent Kjell Bjørn Heggøy til Bergens Tidende.

– Man må søke om lov fra brannvesenet for å drive bråtebrenning, og vedkommende har ikke hatt brannvesenets samtykke. Det er veldig uansvarlig å brenne bråte uten tillatelse, sier politioverbetjenten.

Bøter og fengsel

Politiadvokat Harald Bilberg sier til Bergensavisen at den som forårsaker grovt skadeverk, kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.

– Den normale reaksjonen dersom det ikke er betydelig materiell skade eller skade på personer, er klekkelige bøter og at man må ut med erstatning for forvoldt skade, sier Bilberg.

Ti timer etter at brannen startet, meldte operasjonsleder Morten Kronen i 22-tiden lørdag kveld at det ikke lenger var synlige flammer, selv om brannen ikke var definert som slukket.

– Alle nødetater vil være på stedet natten igjennom, og kommunens apparat står klart til å ta imot folk som eventuelt må evakuere, sier Kronen.

Helikopter

Brannvesenet og politiet får bistand og støtte fra Sivilforsvaret. Det ble også satt inn brannhelikopter for å forsøke å få kontroll på flammene.

Brannhelikopteret skal tilbake i ilden søndag, får NTB opplyst. (©NTB)

Populært