Meny

Humanitære organisasjoner driver redning i Middelhavet

Redningsfartøyet Phoenix, drevet av organisasjonene Migrant Offshore Aid Station og Leger Uten Grenser, tok lørdag fatt på et seks måneder langt redningsoppdrag i Middelhavet. Skipet er blant annet utstyrt med en drone som skal lokalisere båter i havsnød. Foto: Darrin Zammit Lupi (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Humanitære organisasjoner står bak et redningsfartøy som lørdag seilte ut fra Malta. Oppdraget det neste halve året er å berge migranter i havsnød på Middelhavet.

Skipet MV Phoenix skal være det eneste ikke-statlige redningsfartøyet som er i virksomhet i området. I løpet av to måneder i fjor reddet skipet 3.000 mennesker. Martin Xuereb i organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS) regner med et enda vanskeligere oppdrag i år, siden langt flere enn tidligere forsøker å ta seg over Middelhavet i håp om et bedre liv i Europa.

MOAS samarbeider denne gangen med Leger Uten Grenser om driften av skipet. Det er utstyrt med en drone som har kostet over 8 millioner kroner, og som skal brukes til å lokalisere båter i vanskeligheter.

Den 19. april omkom rundt 750 migranter da en skrøpelig fiskebåt forliste mellom Libya og Italia. Uka etter bestemte EU seg for å tredoble støtten til operasjon Triton som grensekontrollorganet Frontex står bak. Humanitære organisasjoner har kritisert operasjonen for å prioritere overvåking fremfor redningsarbeid.

Et fransk marinefartøy plukket senest lørdag opp 217 migranter fra tre båter utenfor kysten av Libya.

Populært