Burundis hær erklærer seg nøytral

En utbrent bil er et synlig tegn på nylige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Burundis hovedstad Bujumbura. Lørdag erklærte hæren i langet at den er nøytral i den dype politiske konflikten som har utløst protestene. Foto: Thomas Mukoya (Reuters / NTB scanpix)
En utbrent bil er et synlig tegn på nylige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Burundis hovedstad Bujumbura. Lørdag erklærte hæren i langet at den er nøytral i den dype politiske konflikten som har utløst protestene. Foto: Thomas Mukoya (Reuters / NTB scanpix)

Burundis forsvarsminister slo lørdag fast at hæren er nøytral i den dype politiske krisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Pontien Gaciyubwenges uttalelse kom bare timer etter at sikkerhetsministeren i Burundi, general Gabriel Nizigama, kunngjorde at det skulle slås kraftig ned på demonstrasjonene og protestene som har preget landet de siste dagene.

Opptøyene brøt ut etter at partiet CNDD-FDD utpekte president Pierre Nkurunziza som sin kandidat til presidentvalget i juni.

Han har allerede sittet som president i to perioder, men er dårlig likt av mange i Burundi. I tillegg mener opposisjonspolitikere og menneskerettighetsgrupper at hans forsøk på å holde på makten er grunnlovsstridig.

Forsvarsminister Pontien Gaciyubwenge ber alle parter om å «unngå all slags uverdig oppførsel som kan bringe landet tilbake til den mørke fortiden vi har gjennomlevd». Burundi var fram til 2006 herjet av en 13 år lang borgerkrig mellom den tutsi-kontrollerte hæren og hutu-opprørere.

Gruppene bak protestene tok samtidig til orde for en pause.

– Vi har besluttet å stanse demonstrasjonene i to dager. For det første for å la dem som har mistet familiemedlemmer få tid til å sørge, og for det andre for å la demonstrantene samle ny energi før vi gjenopptar kampen mandag, sa Pacifique Nininahazwe i organisasjonen Focode, en av 300 som har oppfordret til demonstrasjoner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært