Krimforfatter Ruth Rendell er død

Den britiske krimforfatteren Ruth Rendell er død, 85 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rendell regnes sammen med Agatha Christie og P.D. James som en av de virkelig store britiske krimforfatterne, og karrieren hennes strakte seg over fem årtier.

Ruth Rendell er mest kjent for bøkene om inspektør Wexford, som det også er laget TV-serie om med George Baker i rollen som detektiven. Serien er vist på norsk fjernsyn. Rendell er også kjent for sine psykologiske thrillere.

Lang karriere

Rendell vokste opp i London og startet sin skrivende karriere som journalist for lokalavisen Chigwell Times, en jobb hun måtte slutte i etter å ha blitt beskyldt for å dikte opp historier.

Debutboken hennes ble gitt ut i 1964 og hadde tittelen «From Doon with Death» – «Dødelig hilsen» i norsk oversettelse – der hun introduserte inspektør Wexford. Den ble publisert etter at Rendell først hadde sendt inn et manus til en intrigekomedie som forlaget ikke likte. Hun fikk spørsmål om hun hadde noe annet, og hentet derfor Wexford-manuset opp fra skrivebordsskuffen.

I løpet av sin 50 år lange forfatterkarriere skrev hun mer enn 60 bøker. Hun skrev også under psevdonymet Barbare Vine. Mange av hennes bøker har kommet ut på norsk.

Wexford

Inspektør Wexford, portrettert som en intelligent og følsom mann, er hovedperson i 24 av Rendells bøker, og den siste, «No Man's Nightingale», kom i 2013.

– Jeg blir ikke lei ham, fordi han er som meg. Han er veldig lik meg. Han ser ikke ut som meg, selvsagt, men måten han tenker på, hans prinsipper og ideer og hva han liker å gjøre, det er meg. Du går ikke lei av deg selv, sa Rendell i et intervju med The Guardian.

Prisbelønt

Rendell vant en rekke priser for sine bøker. I 1991 ble hun tildelt den norske Riverton-klubbens ærespris.

Labour utnevnte Rendell til baronesse i 1997, og hun ble dermed også medlem av Overhuset i det britiske parlamentet. Hennes fulle tittel var Baroness Rendell of Babergh.

Rendell ble i januar i år lagt inn på sykehus etter et alvorlig slag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært