Kate og William fikk en datter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins William og hertuginne Kate har fått en datter, melder Kensington Palace lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Prins William og Kate

* Prins William, hertug av Cambridge, er eldste sønn av Charles, prinsen av Wales, og avdøde prinsesse Diana. Han ble født 21. juni 1982 og er nummer to i arverekken til den britiske tronen etter faren.

* William giftet seg 29. april 2011 med Catherine «Kate» Middleton, født 9. januar 1982. Hun er fra en velstående familie med middelklassebakgrunn.

* 22. juli 2013 fikk paret sitt første barn, sønnen prins George, som er nummer tre i arverekken.

* Lørdag 2. mai 2015 ble hertuginne Kate innlagt på sykehus og er klar for å føde parets andre barn. (©NTB)

Jenta ble født klokken 9.34 norsk tid. Alt skal stå bra til med mor og barn. Jenta veier 3,7 kilo, melder Kensington Palace på Twitter.

Prins William var til stede under fødselen.

Fødselen skjedde i Lindo Wing ved St. Mary's-sykehuset i London, det samme sykehuset hvor prins George ble født 22. juli 2013.

Fødselen gikk raskt. Hertuginne Kate av Cambridge ble lagt inn på sykehus klokken 7 norsk tid.

Les også: Her sprekker nyheten - sjekk den reaksjonen

Blir hun en ny Diana?

Presse fra hele verden samlet seg utenfor sykehuset da det ble kjent at hertuginne Kate ble lagt inn for å føde. De mest ihuga rojalistene har vært på plass utenfor sykehuset i to uker.

Statsminister David Cameron var raskt ute og gratulerte.

– Jeg er lykkelig på deres vegne, skriver Cameron på Twitter.

Prinsessens bestefar, prins Charles, sa torsdag at han håpet det nye barnebarnet ble en jente.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tjener millioner på fødselen

Spekulasjonene er nå i gang om hva den lille prinsessen skal hete.

– Jeg tipper at Diana blir ett av navnene, kanskje også Elizabeth. De kongelige har jo flere navn. Men hva det første navnet blir, som jo blir brukt i det daglige, er det vanskeligere å tippe. De unge kongelige skjeler jo ikke like mye til tradisjon som det ble gjort tidligere, sier NTBs mangeårige kongeekspert Wibecke Lie.

Et navn som tippes av mange er Alice, men det kan gå flere dager før navnet blir kjent. Britenes nye prinsesse blir den fjerde i arverekken etter sin bestefar prins Charles, far prins William og bror prins George.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Populære

Prins William og Kate er svært populære blant britene, og det britiske kongehuset står sterkt. Nylig sa sju av ti briter at de støtter kongehuset. Støtten blir ikke mindre etter lørdagens prinsessefødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fødsler og bryllup er alltid begivenheter som styrker oppslutningen om kongehuset. Det er hyggelig begivenheter som får veldig mye presse og positiv oppmerksomhet, sier Wibecke Lie.

Prins William har tatt permisjon fra jobben som pilot i luftambulanser før den kongelige fødselen, opplyste prinsens kontor 21. april. Han kommer ikke tilbake på jobb før 1. juni, ifølge en tjenestemann i Kensington Palace.

Les også: Britene feirer sin nye prinsesse

Kanonsalutter

Kensington Palace kunngjorde i september at Kate var gravid og at hun slet med morgenkvalme, noe hun også gjorde under sin første graviditet.

Lindo Wing, hvor hertuginnen fødte, tar rundt 6.000 pund, tilsvarende rundt 68.000 norske kroner, for en fødsel, men hertuginnen får en rabatt på 10 prosent ettersom det er hennes andre barn, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å feire den lille prinsessen fødsel blir det avfyrt 62 kanonsalutter fra Tower of London og 41 fra Green Park.