Forskere knuser myten om kristent Frp

Tidligere Frp-formann og Frps byrådslederkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, frykter at Frp er i ferd med å miste grepet på kristne velgere. Foto: NTB scanpix
Tidligere Frp-formann og Frps byrådslederkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, frykter at Frp er i ferd med å miste grepet på kristne velgere. Foto: NTB scanpix

Fremskrittspartiet fremstår ikke som et særlig kristent eller religiøst parti, mener kirke- og religionsforsker Pål Ketil Botvar. Carl I. Hagen mener Frp er i ferd med å miste grepet på kristne velgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Botvar og forskerkolleger fra Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) presenterer mandag fersk forskning om religionens plass i offentligheten.

Og Frp er langt fra så kristent som mange kanskje skulle tro, skriver Vårt Land.

– Mange tror Frp er et parti nummer to for kristne velgere og i religiøse spørsmål, sier Botvar. Men forskningen han og kollegene hans skal legge fram, viser noe annet.

– Frp framstår ikke som et særlig kristent eller religiøst parti, sier han.

Snakker om islam

Forskerne har funnet ut at Frp er det partiet som skriver minst om religion i partiprogrammene, både rundt 1988, 1998 og 2008. De fastslår også at nesten all bruk av ordet «religion» i Frp-programmene kan knyttes til kultur- eller innvandringsspørsmål.

Dessuten skiller ikke partiets politikere seg ut i stortingsdebattene med noe større oppmerksomhet rundt religion enn de andre partiene.

– Frp er ikke veldig på banen. De snakker ikke om religion som sådan, men om innvandring og islam, sier Botvar.

Frp-topp Sylvi Listhaug definerer seg selv som personlig kristen, og er overrasket over funnene.

Mister grepet

Tidligere Frp-formann og Frps byrådslederkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, frykter at Frp er i ferd med å miste grepet på kristne velgere, skriver avisen Dagen.

Partiet hadde sin storhetstid i kristne miljøer på 2000-tallet, og Hagen turnerte Kristen-Norge og deltok ifølge avisen på en rekke møter, blant annet med menigheten Levende Ord i Bergen og Pinsevennens Evangeliesenter.

– Jeg er svært forsiktig med å kritisere eget parti, men for å si det som det er, så frykter jeg at noen av våre tidligere velgere er blitt litt usikre på oss, sier Hagen i et intervju med Pinsebevegelsens ukeavis Korsets Seier tidligere i vår.

Deler ikke bekymringen

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU i Trondheim sier han tror bekymringen er berettiget. Det mener imidlertid ikke Frps parlamentariske leder Tom Harald Nesvik.

– Jeg deler ikke bekymringen. Fremskrittspartiet bygger på norsk og vestlig tradisjon og kulturarv, med basis i det kristne livssynet og humanistiske verdier, sier Nesvik til Dagen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært