Ordkrig mellom hovedmotstandernes nestledere

Siv Jensen møter velgere på Jessheim 1. mai. Foto: Jon Olav Nesvold
Siv Jensen møter velgere på Jessheim 1. mai. Foto: Jon Olav Nesvold

Det luktet valgkamp lang vei da nestlederne hos to av valgets hovedmotstandere – Frp og Ap – deltok på hvert sitt 1. mai-arrangement på Jessheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet delte ut gratis pølser og bandet Cirkus Dos Mosquitos dro coverversjoner av Pink Floyd på Jessheim torg, mens Ap satset på marsipankake, hornmusikk og allsang i det staselige Herredshuset.

Felles for begge arrangementer var tunge angrep på hverandre.

Løy til velgerne

Ap-nestleder Trond Giske sa i sin tale at Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg løy til velgerne i stortingsvalgkampen 2013.

– Det er en enorm avstand mellom det som ble lovet i valgkampen og det som blir gjennomført. Vi trodde at de snakket sant, men etter to år vet vi at Siv Jensen og Per Sandberg løy velgerne rett opp i ansiktet. Vi vet nå at det var luft da de lovet at Krekar skulle rett ut av landet, at du hadde betalt din siste NRK-lisens og at samtlige bompengestasjoner skulle fjernes, sa Giske.

Les også: Trond Giske sier Frp løy i valgkampen

– Skamme seg

Like før hadde Frp-nestleder Per Sandberg omtalt Aps krav om at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger som «totalt useriøst» og «usolidarisk».

Han høstet applaus da han ba Arbeiderpartiet om å skamme seg. Det handlet om etterslepet på vedlikehold av jernbanen.

– De burde skjemmes. De burde skamme seg, sa Sandberg.

Nestlederkollega Ketil Solvik-Olsen dro til med å omtale Ap-leder Jonas Gahr Støre som tåkefyrste.

– Arbeiderpartiet er kun ute etter en ting, nemlig å hente ut flere kroner fra lommene til folk, sa samferdselsministeren.

Les også: Per Sandberg: – Useriøst å ta imot 10.000 flyktninger

– Bli voksen

Giske mener det er greit at Frp har pekt ut Ap som hovedmotstander i valgkampen, selv om han ikke er overbevist om at de slåss om de samme velgerne.

– Men rent politisk er vi hovedmotstandere, så det er greit. Jeg merker meg de kraftige angrepene på oss, og tenker at det må da snart komme en tid da Frp blir voksne og slutter å skylde på andre. For å være helt tydelig: De sitter med regjeringsmakt, og de har ansvaret, sier Giske.

– Jeg antar de velger å angripe oss fordi det er ubehagelig for dem at folk flest ikke liker den politikken de ser. Da er det mer behagelig å snakke om andre enn om seg selv, sier Giske til NTB.

Les også: Støre angrep Høyre og Frp i sin 1. mai-tale

Frp-bastion

Frp har lagt sitt landsmøte til Gardermoen denne helgen, og utflukten til Jessheim inngikk i programmet. Den vesle byen er sentrum i Ullensaker, der Frp har hatt makt sammen med Høyre de siste tolv årene.

– Kommer noen hit i morgen, har de barnehageplass på mandag. Og hvis rådmannen foreslår eiendomsskatt, er det oppsigelsesgrunn, sa avtroppende ordfører Harald Espelund under arrangementet på torget.

Sandberg mente i sin appell at Ap «ikke trenger å snakke om solidaritet» når sykehuskøene har gått ned med 15.000 etter regjeringsskiftet og soningskøene er i ferd med å bli avviklet.

– Det var kø over alt, sa Sandberg.

Les også: 1. mai-kamp mot B-lag i arbeidslivet

Skattekutt

Litt senere slo Giske tilbake:

– De snakker veldig lite om skattekuttene. Jeg kan love dere at hadde vi brukt 12,5 milliarder kroner på ett eller annet da vi satt i regjering, da ville vi snakket ganske mye om det, for det er en betydelig satsing. Men de snakker ikke om det fordi hundretusenvis går til de aller rikeste, mens vanlige lønnsmottakere kun får en 50-øring om dagen i skattekutt.

– Hold dere fast. Sparer du i en hel uke, har du nok til avgift for to plastposer, sa Ap-nestlederen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært