Politifolk siktes for drap på svart mann i Baltimore

Seks politifolk kommer til å bli siktet for drap på den afroamerikanske 25-åringen Freddie Gray som døde i politiets varetekt i Baltimore i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener det er tilstrekkelig grunnlag til å ta ut siktelser. Avgjørelsen er basert på konklusjoner av vår omfattende, grundige og uavhengige gransking, samt legeundersøkelser som slår fast at Grays dødsfall var et drap, sa statsadvokat Marilyn Mosby på en pressekonferanse fredag.

Den alvorligste siktelsen tas ut mot føreren av politibilen som ble brukt da Gray ble pågrepet. Politimannen siktes for drap, uaktsomt drap, overgrep og maktmisbruk. Tre andre politifolk siktes for drap, og ytterligere to blir siktet for overgrep og maktmisbruk.

– Ulovlig pågrepet

Baltimore-politiets fagforening er uenig i avgjørelsen, ifølge nyhetsbyrået AP. Fagforeningen mener politifolkene bare gjorde jobben sin og at de ikke var ansvarlig for at 25-åringen døde.

Det har vært demonstrasjoner og opptøyer i Baltimore etter at dødsfallet ble kjent.

Grays rulleblad besto av narkotikalovbrudd, men ingen voldsepisoder. Mosby mener politifolkene «ulovlig pågrep» Gray ettersom «det ikke var begått noe lovbrudd». Hun oppfordret fredag demonstrantene i byen til å beholde roen, og slo fast at etterforskningen av saken fortsetter.

Døde etter pågripelse

Gray ble pågrepet i Baltimore 12. april. Ifølge påtalemyndigheten ble han påført livstruende nakkeskader da han ble slengt inn i politibilen iført håndjern.

Påtalemyndigheten mener politifolkene overså Grays spørsmål om medisinsk tilsyn ved minst to anledninger etter pågripelsen. Han døde 19. april.

Selve pågripelsen ble filmet. Ifølge ABC News, som siterer kilder med kjennskap til en foreløpig gransking av saken, var ikke 25-åringen livstruende skadd på dette tidspunktet.

En lege som undersøkte Gray, mener at skadene hans skyldtes at han ble slengt inn i politibilen og trolig brakk nakken. Skader i hodet hans kan være forårsaket av en bolt bakerst i bilen.

Demonstrasjoner

De siste dagene har det vært til dels voldsomme demonstrasjoner og opptøyer i Baltimore.

Det har også vært demonstrasjoner mot politivold i en rekke andre amerikanske byer, blant annet i New York, der 60 mennesker ble pågrepet tirsdag. Torsdag samlet rundt 600 mennesker seg i sentrum av Philadelphia.

Dødsfallet i Baltimore har nok en gang satt søkelys på politiets behandling av afroamerikanere i USA.

– Sannheten må frem

I en kommentar til siktelsene fredag sa president Barack Obama at det er helt nødvendig å få sannheten frem i lyset.

– Det er fullstendig nødvendig at sannheten rundt hva som skjedde med Freddie Gray kommer frem, sa Obama fredag.

– Alle bevis må legges frem, sa presidenten videre, og la til at han ikke er blitt forelagt siktelsene og at han derfor ikke kan kommentere alle sider ved saken.

– Det jeg tror Baltimores innbyggere ønsker mer enn noe annet nå, er sannheten. Det er også hva folk i hele landet forventer, sa Obama.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært