1. mai-kamp mot B-lag i arbeidslivet

Raymond Johansen holdt 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Raymond Johansen holdt 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Solidaritet med båtflyktningene i Middelhavet og mer hjemlige forhold som arbeidsmiljøloven preget årets 1. mai-taler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin første 1. mai-tale som Arbeiderparti-leder sa Jonas Gahr Støre at hans parti skal kjempe hver dag for å styrke, ikke svekke arbeidsmiljøloven.

– Om vi inntar regjeringskontorene i 2017, skal vi fjerne loven om midlertidige ansettelser før arbeidsministeren har hengt fra seg frakken eller kåpa, sa Støre da han talte i strålende solskinn på Torgallmenningen i Bergen.

Støre gjentok partiets krav om at Norge må ta imot 10.000 flyktninger fra Syria, og fikk applaus fra de mange fremmøtte. Enda mer applaus fikk han da han sa at Norge må anerkjenne Palestina som stat.

Les også: Støre angrep Høyre og Frp i sin 1. mai-tale

– B-lag

Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, talte på Youngstorget i Oslo. Johansen er Aps byrådslederkandidat. Også han tok kraftig til motmæle mot en svekket arbeidsmiljølov.

– Mer midlertidighet gir mer utrygghet, mindre kompetanse og mer uforutsigbarhet for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Det vil bidra til å utvikle et A- og et B-lag i arbeidslivet. Det vil vi ikke ha! sa han til applaus fra de nesten 10.000 fremmøtte på Youngstorget.

Krigen i Syria og flyktningkrisen i Middelhavet var også viktige temaer i Johansens tale. En verre krise har vi ikke sett siden andre verdenskrig, mente han.

1. mai-toget i Oslo måtte for øvrig omdirigeres da en mann tok seg opp på taket av Glasmagasinet. Etter en times tid fikk politiet det de betegnet som kontroll over situasjonen, og sperringene kunne oppheves.

Les også: Per Sandberg: – Useriøst å ta imot 10.000 flyktninger

– Må gjøre mer

LO-leder Gerd Kristiansen hadde tatt veien til Trondheim 1. mai. I sin tale på torget la hun spesielt vekt på internasjonal solidaritet med mennesker på flukt.

LO-lederen mener norske myndigheter må gjøre mer for flyktningene som stues sammen i overfylte båter og sendes på en farlig ferd over Middelhavet.

Hun snakket også om høstens valg og viste til at to av tre LO-medlemmer mener samfunnsutviklingen går i feil retning under den sittende regjering.

– Den samfunnsutviklingen skal vi snu, sa Gerd Kristiansen i sin tale.

I Langesund gikk SV-leder Audun Lysbakken til kamp mot privatisering.

– Vi må sette en stopper for privatiseringen. Vi kan ikke stå rolig å se på at pengene renner inn i lommene på de nye velferdsbaronene, sa Lysbakken til stor begeistring for de rundt 100 fremmøtte på Torvet, skriver Porsgrunns Dagblad.

Pølser og saft

Også Fremskrittspartiet markerte 1. mai. Partiet innledet fredag sitt landsmøte på Gardermoen, og etter åpningen ble landsmøtedeltakerne busset til Jessheim i Frp-styrte Ullensaker kommune. På torget ble det feiret med pølser og saft, og taler av nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

– Vår tilstedeværelse på 1. mai er viktig. Det er ikke bare den tradisjonelle arbeiderbevegelsens dag. Det er også dagen for folk flest, og Fremskrittspartiet er for folk flest, sier partileder Siv Jensen.

Også Aps nyvalgte nestleder Trond Giske markerte 1. mai på Jessheim der han fredag kveld var taler i Herredshuset. Giske hadde en travel dag med taler også i Lørenskog og Skedsmo etter å ha innledet dagen med 1. mai-frokost i Bærum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært