Frp frem og Ap tilbake under 40-tallet

Siv Jensen på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag 1. mai. Partiet kan glede seg over framgang på meningsmålingene. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Siv Jensen på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag 1. mai. Partiet kan glede seg over framgang på meningsmålingene. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Frp-leder Siv Jensen kan glede seg over et lite løft på meningsmålingene samme dag som partiets landsmøte starter på Gardermoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig falt oppslutningen om Fremskrittspartiets erklærte hovedmotstander, Arbeiderpartiet, med 1,9 prosentpoeng i april. Gjennomsnittet av syv nasjonale målinger i april ble dermed 39,5 prosent for Ap, ifølge Poll of polls.

Ap har dermed et snitt under 40-tallet for første gang på et halvt år.

Oppslutningen om Ap er likevel fortsatt rekordsterk – du skal en god politisk generasjon tilbake i tid for å finne tilsvarende oppslutning om landets største parti.

Frp frem

Alle de fire partiene fra Nydalen har en liten fremgang i april. Størst tilsig opplevde Fremskrittspartiet, som med en fremgang på 0,6 prosentpoeng er tilbake over 10-tallet med knappest mulig margin. Et gjennomsnitt på 11 prosent i april betyr at Frp er tilbake på nivået fra februar.

Frp har vært i sammenhengende fall fra forslaget til statsbudsjett ble lagt frem i fjor høst, da partiet hadde en oppslutning på 14 prosent.

Flertall glipper

De rødgrønne tidligere regjeringspartiene Ap, Senterpartiet og SV har helt siden november i fjor hatt et gjennomsnitt som ville gitt trioen et samlet flertall av stortingsmandatene. I april er det snudd til et hårfint mindretall på 84 mandater.

SVs oppslutning er uendret på 3,6 prosent, mens Senterpartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng til 5,6 prosent i april.

Samtidig er Rødt inne med ett mandat etter en tilslutning på 1,4 prosent (-0,1).

Miljøpartiet De Grønne hadde sin sterkeste måned i april. Med et gjennomsnitt på 3,99 prosent sneier De Grønne sperregrensen med knappest mulig margin.

Mindre avstand

Samlet går «Nydalen-partiene» frem 1,4 prosentpoeng i april. Høyres snitt ble 23 prosent (+0,2), mens Venstre fikk 4,9 (+0,4) og KrF 5,7 (+0,2).

Det ville gitt 82 mandater for de fire til sammen, noe som er tre flere enn måneden før.

Avstanden fra Nydalen-partiene og frem til de rødgrønne var i februar ni prosentpoeng. Det forspranget har i april blitt redusert til fem prosentpoeng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært