Tusen EU-borgere savnet i Nepal

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Tusen personer fra land i EU er fortsatt savnet etter jordskjelvet i Nepal, opplyser EUs delegasjon i Katmandu. Tolv er så langt bekreftet omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet av dem som ikke er gjort rede for, er turister i områdene Langtang og Lukla.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med dem. Noen kan være døde. Det kan hende at noen av dem bare ikke har meldt fra, sier EUs ambassadør til Nepal Rensje Teerink.

Danmark er blant EU-landene som fortsatt ikke har fått kontakt med to av sine borgere i Nepal, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Redningsarbeidet fortsetter for fullt, men håpet om å finne flere overlevende svinner raskt i takt med tiden som går.

Så langt er til sammen over 6.200 mennesker bekreftet omkommet etter det voldsomme jordskjelvet som rammet landet lørdag for en uke siden. Minst 13.932 mennesker er skadd, ifølge Nepals nasjonale katastrofesenter.

Store ødeleggelser

Ennå har ingen nådd fram til områdene nærmest skjelvets episenter, sju-åtte mil nordvest for hovedstaden Katmandu. Røde Kors frykter at ødeleggelsene der er totale.

FNs organisasjon for samordning av nødhjelp, OCHA, opplyser at 130.000 hus har rast sammen under jordskjelvet og etterskjelvene, og at ytterligere 85.000 bygninger er skadd.

I nabolandene India og Kina har over 100 mennesker mistet livet som følge av skjelvet som målte 7,8 og var det kraftigste i Nepal på over 80 år.

Likstank

Seks dager etter det voldsomme skjelvet gjør stadige etterskjelv og lukten fra døde mennesker det vanskelig for nervøse overlevende å vende tilbake til sine hjem.

Hva man skal gjøre med de mange døde, er i ferd med å bli et enormt problem for myndighetene, og det er nå gitt ordre om umiddelbar kremering av lik som graves fram.

– Likhusene er overfylte, og vi har sendt ut instrukser om å brenne de døde så snart de er gravd ut, sier Raman Lal, en indisk tjenestemann som samarbeider med Nepals myndigheter.

Mange nepalere har sovet under åpen helt siden jordskjelvet. Byens parker og åpne områder er fulle av improviserte telt og presenninger hvor folk sover, lager mat og venter på hjelp.

Enorme ødeleggelser

Etter hvert som redningsarbeidere har nådd ut til mer avsidesliggende områder nærmere skjelvets episenter, er det blitt klart at ødeleggelsene er enorme. I Chautara-området, nordøst for Katmandu i retning Kina, er 70 til 80 prosent av husene sterkt skadd.

Mange steder er frustrasjonen i ferd med å koke over blant innbyggere som anklager myndighetene for å være altfor trege med å frakte ut de store mengdene utenlandsk nødhjelp som er kommet til flyplassen i Katmandu.

Mange i områder som ligger langt fra byene og er vanskelig tilgjengelige på grunn av ødelagte veier, dårlig vær og etterskjelvene, har ennå ikke sett noe til hjelpen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært