– 5.000 skoler ødelagt i Nepal

Folk søkte tilflukt ved en skole i Katmandu lørdag etter jordskjelvet som rammet landet. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB scanpix.
Folk søkte tilflukt ved en skole i Katmandu lørdag etter jordskjelvet som rammet landet. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB scanpix.

Nær 5.000 skoler er totalskadd etter jordskjelvet i Nepal, anslår Redd Barna. Organisasjonen frykter at det kan bli lenge til barna i de rammede områdene får komme på skolen igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Gorkha sentralt i landet anslår organisasjonen at 90 prosent av distriktets 500 skoler har blitt ødelagt eller svært skadd, noe som rammer 75.000 skolebarn.

– Barna i Nepal vil trenge hjelp fra det internasjonale samfunnet for å gjenoppbygge 5.000 ødelagte skoler og reparere de som har blitt skadd, ellers truer denne katastrofen med å frata tusenvis av barn deres grunnleggende rett til utdanning i flere måneder eller år framover, sier assisterende landdirektør for Redd Barna i Nepal, Roger Hodgson.

Minst 11 landsbyer i Gorkha-distriktet har blitt fullstendig ødelagt, inkludert 60 prosent av helsesentrene og 80 prosent av boligene, ifølge organisasjonen.

– Et rutinemessig skolemiljø er en av de beste måtene å gi barna tilbake følelsen av normalitet, der de kan snakke med jevnaldrende om opplevelsene de har hatt, sier Hodgson.

FN-organet OCHA har anslått at 16.000 skoler er påført skader etter jordskjelvet lørdag.

Ifølge myndighetene i Nepal er tallet på omkomne oppjustert til 5.489 personer.

Personvernpolicy