– De fleste hetebølger skyldes global oppvarming

Sol og blå himmel over Langøyene i Oslofjorden i juli i fjor. Hele tre firedeler av de ekstremt varme dagene på verdensbasis skyldes global oppvarming, ifølge en ny studie. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sol og blå himmel over Langøyene i Oslofjorden i juli i fjor. Hele tre firedeler av de ekstremt varme dagene på verdensbasis skyldes global oppvarming, ifølge en ny studie. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste ekstremt varme dagene i verden de siste årene skyldes global oppvarming, ifølge forskere ved det sveitsiske universitetet ETH.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om globale klimaendringer:
  • Temperaturen på jorda har i gjennomsnitt steget 0,8 grader siden siste halvdel av 1800-tallet. Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er med minst 95 prosent sannsynlighet menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel.
  • Den menneskelige påvirkningen på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2 og andre klimagasser.
  • Klimautslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og ulike industriprosesser.
  • Økende temperatur på jorda kan føre til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet hvis temperaturen stiger mer enn fire grader.
  • Endringene i klimaet blir trolig mer omfattende i løpet av de neste tiårene. Konsekvensene blir forskjellige i ulike deler av verden, og enkelte områder kan oppleve positive effekter.

(Kilder: IPCC, NTB)

Også mange tilfeller av ekstremregn er forårsaket av temperaturstigningen på kloden, konkluderer forskerne i en ny studie som er publisert i tidsskriftet Nature Climate Science.

– Vi ble overrasket over resultatene, sier Erich Fischer, som sammen med kollegaen Reto Knutti står bak studien.

Les også: Siv Jensen tviler på men­neske­skapte klima­end­rin­ger

Datamodeller

Forskerne har brukt datamodeller til å sammenligne forekomsten av ekstremvær over en periode på over hundre år. Fokuset var på dager med så høy temperatur eller så kraftig regn at de normalt bare forekommer hvert tredje år.

Hele tre firedeler av de varme dagene er nå forårsaket av global oppvarming, konkluderer Fischer og Knutti. 18 prosent av regnværsdagene ser ut til å ha samme årsak.

Sammenhengen er statistisk, og det er vanligvis ikke mulig å avgjøre om ett bestemt tilfelle av ekstremvær skyldes klimaendringer eller naturlige svingninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilnærmingen her minner om medisinske studier. Det er ikke mulig å si sikkert om ett bestemt tilfelle av lungekreft skyldes røyking, skriver forskerne.

Les også: Frp måtte svare på spørsmål om klimaendringene

– I hovedsak menneskeskapt

Enda flere hetebølger vil bli forårsaket av global oppvarming hvis temperaturen på jorda fortsetter å stige. Risikoen for ekstrem hete vil bli fem ganger høyere enn i dag hvis gjennomsnittstemperaturen stiger to grader sammenlignet med førindustrielt nivå, ifølge studien.

Så langt har temperaturen økt med 0,8 grader siden siste halvdel av 1800-tallet. Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er med minst 95 prosent sikkerhet menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel.

Les også: Lien: Ingen tvil om at klima­end­rin­gene er men­neske­skapt

ETH i Zürich regnes som et av Europas fremste teknisk-naturvitenskapelige universiteter. Albert Einstein, Wilhelm Röntgen og 17 andre nobelprisvinnere i fysikk eller kjemi har enten studert eller undervist her.