Ytre høyre i Storbritannias valg:– Det skotske nasjonalistparitet SNP er rasehatere!

RASISTER! Nigel Farage, leder av det britiske United Kingdom Independence Party (UKIP, anklaget SNP for rasisme på valgkampmøtet i Hartlepool tirsdag. Foto: AP Photo/Scott Heppell/NTB scanpix.
RASISTER! Nigel Farage, leder av det britiske United Kingdom Independence Party (UKIP, anklaget SNP for rasisme på valgkampmøtet i Hartlepool tirsdag. Foto: AP Photo/Scott Heppell/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

England blir utsatt for rasisme fra partiet som ser ut til å bli tredje størst i det britiske parlamentet neste uke, SNP. Det er anklagen fra UKIPs partileder Nigel Farage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik foregår valget i Storbritannia:

Britene skal torsdag 7. mai velge sine representanter til underhuset.

Valgkretser: Det britiske valgsystemet gir stor avtand mellom partienes oppslutning, og antall seter i parlamentet. Det skyldes at bare valgvinneren i hver enkelt av landets 650 valgkretser blir valgt inn.

Storbritannia er oppdelt slik:

  • 533 valgkretser England
  • 59 i Skottland
  • 40 i Wales
  • 18 i Nord-Irland.

Dersom ett parti ikke får absolutt flertall (kalt «Hung Parliament» på engelsk), blir regjeringen vanligvis dannet av det største partiet i koalisjon med et annet. I valgperioden som nå utløper, har De konservative regjert sammen med Liberaldemokratene.

Les mer om parlamentsvalg i Storbritannia [ekstern lenke på engelsk]

– Det skotske nasjonalistiske partiet SNP og dets aktivister er åpent rasistiske mot England. Partilededer Nicola Sturgeon har ikke gjort noe for å dempe fiendtligheten, tordner lederen for det fremmed- og EU-fiendtlige partiet UKIP, Nigel Farage, ifølge avisa Independent.

– Den verste rasismen jeg har sett i britisk politikk, skjer nord for grensa (grensa mellom England og Skottland, journ. anm.) der det anti-engelske hatet når et virkelig overraskende nivå, sa Farage på et valgkampmøte i Hartlepool.

Les også: Cameron: – Bare ti dager igjen til å redde oss fra skottene!

Ytterpunkter politisk

Spenningen stiger foran valget i Storbritannia torsdag til uka. UKIP og SNP er ytterpoler ikke bare politisk, men også når det gjelder sprø utslag av det britiske valgsystemet.

Politisk er UKIP den fremste eksponenten for å få Storbritannia ut av EU, mens SNP er blant de aller varmeste EU-tilhengerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et paradoks at det er vi som blir anklaget for å være ekstremister, sier Farage.

I britisk demokrati er de ytterpunkter der UKIP er store tapere, SNP vinnere. For se bare her:

Ytterpunkter i valg-suksess

UKIP ligger an til å få 14 prosent av stemmene, men bare tre representanter, det vil si 0,5 prosent av setene i parlamentet. Dermed vil det være 1 million stemmer bak hvert UKIP-mandat.

SNP derimot, ligger an til få over 50 seter i parlamentet - med 1 million velgere bak seg, skriver Tim Wigmore på nettstedet www.may2015.com.

Grunnen er valgordningen med 650 enkeltmannskretser. Der er det bare vinneren i hver valgkrets som kommer inn.

Les også: Eks-statsråd ber konservative stemme Labour i Skottland