Flere journalister opplever trusler og netthat

De siste årene har stadig flere journalister blitt utsatt for trusler, hets, sjikane eller trakassering, viser en undersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten halvparten av landets journalister har opplevd hets, sjikane og trakassering, mens en firedel har opplevd trusler. Utviklingen beskrives som et demokratisk problem, skriver Aftenposten.

Seniorforsker Ania Landsverk Hagen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) sier til avisen at dette i stor grad dreier seg om eposter, telefoner og ting som skrives i kommentarfelt, men også fysiske møter mellom folk.

– Det er vanskelig å beskrive hvorfor omfanget av hat og trusler er økende, men det vi vet, er at kanalene for å sjikanere er blitt så mange, mange flere. De som ytrer seg offentlig om spesielle triggertemaer, som innvandring, feminisme, netthets og religion, blir bombardert fra alle kanter, sier Hagen.

Hun lanserer denne uken boken «Meningers mot – netthat og ytringsfrihet i Norge». I boken legger hun fram resultatene av en spørreundersøkelse blant alle landets organiserte journalister og redaktører. Hun har også dybdeintervjuet bloggere, journalister og redaktører.