– 200 jenter reddet fra Boko Haram i NigeriaBefridde jenter i Nigeria er ikke Chibok-jentene

14. april var det ett år siden over 200 skolejenter ble bortført fra en kostskole i Chibok i Nigeria. Bildet er fra en markering i hovedstaden Abuja. Foto: Afolabi Sotunde (Reuters)
14. april var det ett år siden over 200 skolejenter ble bortført fra en kostskole i Chibok i Nigeria. Bildet er fra en markering i hovedstaden Abuja. Foto: Afolabi Sotunde (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

200 jenter og 93 kvinner ble tirsdag befridd fra Boko Haram-fangenskap i Nigeria. Men ingen av dem var fra gruppen som ble bortført fra en kostskole for et år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnene og jentene ble reddet av den nigerianske hæren fra Sambisa-skogen i det nordlige Nigeria, samme området der det har kommet meldinger om at jentene fra Chibok befant seg.

Det ble derfor spekulert på om noen av de befridde jentene kan ha vært fra Chibok, men det ble senere tirsdag avkreftet av hæren.

– Styrkene har reddet 200 bortførte jenter (ikke Chibok-jentene) og 93 kvinner, skrev oberst Sani Usman i en tekstmelding.

Tidligere tirsdag opplyste hæren at den hadde ødelagt tre av Boko Harams leire i Sambisa-skogen, som ligger i delstaten Borno, nordøst i landet.

#BringBackOurGirls

Bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok, også i Borno, 14. april i fjor førte til at verdens øyne ble rettet mot opprørsgruppas brutale fremferd. I timene etter massebortføringen klarte 57 av jentene å rømme, mens 219 endte i langvarig fangenskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hel verden reagerte, og mange la ut bilder på sosiale medier med emneknaggen «BringBackOurGirls» («Hent hjem jentene våre»).

I ukene etter hendelsen sa nigerianske sikkerhetskilder og lokale kilder i Borno at det var ting som tydet på at jentene hadde blitt tatt med til Sambisa-skogen.

Barnesoldater

Også mange andre jenter og gutter er forsvunnet i konfliktområdene. De er blitt bortført, rekruttert som barnesoldater eller tvunget på flukt, ifølge UNICEF.

Unge kvinner og jenter som senere har klart å rømme, forteller til organisasjonen at de ble holdt fanget og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep, noen ganger mot sine egne landsbyer.

Offensiv

Den væpnede, islamistiske gruppen Boko Haram har base i Nord-Nigeria.

Regjeringshæren i Nigeria innledet tidligere i vår en offensiv mot Boko Haram, med støtte fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

På ettårsdagen for bortføringen av skolejentene sa Nigerias nyvalgte president Muhammadu Buhari at han vil gjøre det han kan for å finne jentene. Han sa imidlertid da at de fremdeles ikke visste hvor jentene befinner seg.

Bortføringene i Nigeria:

 • Boko Haram er en islamistisk opprørsgruppe i Nigeria som siden 2009 har drept tusenvis av mennesker
 • Gruppen har også bortført flere hundre unge jenter
 • 14. april 2014 ble 276 jenter mellom 16 og 18 år bortført fra en skole i Chibok i delstaten Borno. 53 av jentene klarte å rømme fra kidnapperne
 • Kidnappingen har vakt sinne og oppstandelse både i Nigeria og internasjonalt, og mange har kritisert myndighetene for å ikke gjøre nok for å redde skolejentene

Boko Haram:

 • Væpnet, islamistisk gruppe med base i Nord-Nigeria.
 • Har også gjennomført angrep i Kamerun, Niger og Tsjad.
 • Grunnlagt i 2002, ledes av Abubakar Shekau.
 • Over 13.000 mennesker er drept og én million er drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009.
 • Sverget i mars troskap til Den islamske staten (IS) og deres kalifat.
 • Tirsdag meldte hæren i Nigeria at 200 jenter og 93 kvinner er befridd fra Boko Haram. Det er ikke klart om noen av disse er fra gruppen som ble bortført fra en kostskole for et år siden.
 • Den afrikanske union (AU) ser gruppen som en regional trussel og har satt inn en styrke på 7.500 soldater for å bekjempe dem. De har gjenerobret flere områder som Boko Haram har kontrollert.