Statsminister David Cameron før parlamentsvalget i Storbritannia:

Valg i Storbritannia: – Bare ti dager igjen til å redde oss fra skottene!

VALG I STORBRITANNIA: – Hvis dere ikke sikrer oss rent flertall, risikerer Storbritannia en regjering av Labour støttet av de skotske nasjonalistene SNP, advarer De konservatives leder, statsminister David Cameron. Foto: Adrian Dennis (Pool Photo via AP Photo)
VALG I STORBRITANNIA: – Hvis dere ikke sikrer oss rent flertall, risikerer Storbritannia en regjering av Labour støttet av de skotske nasjonalistene SNP, advarer De konservatives leder, statsminister David Cameron. Foto: Adrian Dennis (Pool Photo via AP Photo)

I september bønnfalt David Cameron skottene om å si nei til løsrivelse fra Storbritannia. Nå advarer Cameron om at det verste som kan skje, er å få det skotske nasjonalistpartiet SNP i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik foregår valget i Storbritannia:

Britene skal torsdag 7. mai velge sine representanter til underhuset.

Valgkretser: Det britiske valgsystemet gir stor avstand mellom partienes oppslutning, og antall seter i parlamentet. Det skyldes at bare valgvinneren i hver enkelt av landets 650 valgkretser blir valgt inn.

Storbritannia er oppdelt slik:

  • 533 valgkretser England
  • 59 i Skottland
  • 40 i Wales
  • 18 i Nord-Irland.

Dersom ett parti ikke får absolutt flertall (kalt «Hung Parliament» på engelsk), blir regjeringen vanligvis dannet av det største partiet i koalisjon med et annet. I valgperioden som nå utløper, har De konservative regjert sammen med Liberaldemokratene.

Les mer om parlamentsvalg i Storbritannia [ekstern lenke på engelsk]

– Velgerne har ti dager på seg til å berge Det forente kongeriket.

Det sa britenes statsminister David Cameron i sitt hittil sterkeste angrep i valgkampen, på utsiktene til å få en sosialdemokratisk regjering støttet av det skotske nasjonalistpartiet SNP.

Avisen The Times siterer Camerons utfall mot SNPs populære leder Nicola Sturgeon foran det spennende parlamentsvalget torsdag neste uke:

– Hun ønsker det beste for Skottland og gir blaffen i resten av Storbritannia.

Får rekyl fra SNP

For bare syv måneder siden dukket Cameron opp i Skottland sammen med partilederne Ed Miliband (sosialdemokratiske Labour) og Nick Clegg (Liberaldemokratene).

48 timer før skottene skulle gå til folkeavstemning om å løsrive seg fra London, slo de tre partitoppene seg da sammen om å love Skottland mer selvstendighet hvis de forble i unionen.

SNP tapte den gang, flertallet av skottene ville forbli. Siden da har SNP imidlertid hatt en fenomenal vekst på meningsmålingene i Skottland. Nå som SNP fortsatt stiller til valg til det felles parlamentet i Westminster, London, kommer de fryktelig tilbake:

I flere meningsmålinger i går og i dag oppnår SNP over 50 prosent av stemmene.

Les vår analyse av Skottlands rolle: Folkeavstemningen i Skottland endrer Storbritannia

Siden bare vinneren i valgkretsene kommer inn i parlamentets underhus, innebærer det at SNP vil få hele 55 av Skottlands 59 seter i det britiske parlamentet - opp fra fem i dagens parlament. SNP blir dermed dobbelt så store som dagens regjeringsparti, Liberaldemokratene i Westminster.

Labour kommer så vidt inn fra Skottland, de konservative er ute. Og SNP-benken kan bli den tredje største i parlamentet.

Les også: Engelske partiledere kaster inn historisk løfte til Skottland

Hvem vil leke med hvem?

Labour og De konservative knives på meningsmålingene om hvem som er størst. De aller ferskeste målingene gir De konservative et forsprang på fem over Labour.

Men de 274 setene de anslagsvis kan få, er langt under de 326 som trengs for rent flertall. Dermed må de ha med seg et annet parti. Det ytterliggående anti-EU-partiet UKIP ligger an til snaut 14 prosent av stemmene, men antas på grunn av valgsystemet å få bare tre seter.

Det ser ut til å bli et «Hung Parliament», et parlament uten rent flertall til ett parti.

Camerons regjeringspartner Liberaldemokratene går kraftig tilbake til under ni prosents oppslutning, men kan komme til å få 26 plasser.

Men de vil gjerne i regjering, enten med den ene eller andre, og har følgende slagord:

«Liberaldemokratene vil gi hjerte til en konservativ regjering, hjerne til en sosialdemokratisk».

Labour har bedyret at de ikke vil regjere sammen med SNP, men har neppe noe valg hvis de vil i regjering.

Les også: Selvstendighetsforkjemper ville ut av Storbritannia, nå stiler Alex Salmond mot London

Personvernpolicy