Familiene tok avskjed med dødsdømte i Indonesia

Familiene til de to australske fangene som skal henrettes i Indonesia, tok farvel med de dødsdømte tirsdag. Moren til den ene narkodømte mannen opplyser at skal han skytes ved midnatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsdømte i Indonesia:
  • Narkotikalovene i Indonesia er blant verdens strengeste. Samtidig dør i snitt 33 indonesiere hver dag som følge av narkotikamisbruk.
  • Åtte utlendinger og én indonesier, alle dømt for alvorlig narkotikakriminalitet, skal henrettes tirsdag kveld.
  • Andrew Chan (31) og Myuran Sukumaran (34), Australia.
  • Mary Jane Fiesta Veloso (30), Filippinene.
  • Rodrigo Gularte (42), Brasil.
  • Martin Anderson (51) ghanesisk eller nigeriansk statsborger født i London.
  • Raheem Agbaje Salami (50), spansk-nigerianer.
  • Sylvester Obiekwe Nwolise (49) og Okwudili Oyatanze (45), Nigeria.
  • Zainal Abidin (59), Indonesia.
  • Franske Serge Areski Atlaoui har fått henrettelsen utsatt.

Andrew Chan og Myuran Sukumaran ble pågrepet på øya Bali i 2005 og har siden de ble dømt for narkotikasmugling sittet på dødscelle.

Indonesiske myndigheter vil ikke bekrefte når australierne og sju andre dødsdømte fanger skal henrettes, men mye tyder på at det vil skje i løpet av onsdagens første timer.

– De skal ta ham med seg ved midnatt (klokka 19 norsk tid) og skyte ham. Jeg ber regjeringen: Vær så snill, ikke drep ham i dag, sa Raji Sukumaran etter å ha besøkt sønnen Myuran for siste gang.

Les også: Australiere får ikke omgjort dødsdom i Indonesia

Tirsdag kunne noen av fangenes familiemedlemmer se ambulansebiler som kom med tomme, hvite kister til høysikkerhetsfengselet Nusakambangan. Dessuten har australske medier publisert bilder av korsene som angivelig skal brukes på kistene.

De hadde påskriften 29.04.2015, altså onsdagens dato.

Triste scener

Det ble et tårevått farvel da de to australske fangene tok avskjed med sine kjære tirsdag. Flere av Sukumarans familiemedlemmer ropte «nåde» idet de gikk tilbake mot havnen. Søsteren ropte ut brorens navn før hun kollapset inn i armene på de andre, som måtte bære henne.

Chan og Sukumaran er blant ni fanger som skal henrettes denne uken. De andre dødsdømte kommer fra Brasil, Filippinene og Nigeria samt én fra Indonesia.

Slektningene til den filippinske fangen Mary Jane Veloso kom også for et siste besøk til fengselet tirsdag. De fikk en siste velsignelse fra pastor Harold Toledano.

– Familien var så stille. Det er virkelig veldig trist. Vi ser en dyp smerte, sa pastoren.

Nektet utsettelse

Tross gjentatte krav fra ulike nasjoner om at indoneserne skal spare «deres» fanger, har statsadvokaten i landet bekreftet at samtlige ni henrettes denne uken.

– Jeg kan bekrefte at henrettelsene vil gjennomføres denne uken. Vi vil ikke kunngjøre den nøyaktige datoen, for sist gang vi gjorde det, ble det kaos. Journalister ble tatt mens de forsøkte å infiltrere lokalet, sa en talsmann for statsadvokaten tirsdag.

Filippinenes president Benigno Aquina uttalte tirsdag ettermiddag at han hadde gjort et siste forsøk på å be den indonesiske regjeringen om å spare Velosos liv. Han mener at hun kan være et viktig vitne i rettssaker mot andre narkoforbrytere.

– Ingen verdighet

Dødsdømte personer i Indonesia har mulighet til å kreve åndelige rådgivning i sine siste timer, men ifølge australske medier ble Chans og Sukumarans forespørsler avvist.

– De ble nektet en siste bit av verdighet, skrev Chans bror Michael til Fairfax Media.

Indoneserne virker fast bestemte på å få henrettelsene unna, selv om både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en rekke land har fordømt dem.

Så sent som mandag krevde Australias utenriksminister Julie Bishop at indonesiske myndigheter burde utsette henrettelsene inntil ferske korrupsjonsanklager er etterforsket. Heller ikke hun ble hørt.

Ber Indonesia stanse henrettelsene

Australia, EU og Frankrike har gått sammen om en felles appell i et forsøk på å stanse henrettelsene. Utspillet kommer få timer før henrettelsene etter planen skal gjennomføres ved skyting.

– Regjeringene i Australia, Frankrike og EU ber president Widodo om å stanse de planlagte henrettelsene. Det er ikke for sent å endre mening, heter det i uttalelsen som ble offentliggjort av den australske ambassaden i Jakarta tirsdag.

I alt skal ni personer henrettes. En av dem er fra Indonesia, de åtte andre er fra henholdsvis Australia, Brasil, Nigeria og Filippinene.

I uttalelsen blir Indonesia oppfordret til å reflektere over hvordan henrettelsene vil påvirke landets internasjonale rykte og stilling i verdenssamfunnet.

– Vi respekterer Indonesias suverenitet fullt ut. Men vi er imot dødsstraff både i våre land og i utlandet, skriver landene.

Appellen kom samtidig som Indonesia gjorde de siste forberedelsene før henrettelsene. Ambulanser med kister har allerede ankommet fengselet, og slektninger har besøkt de dødsdømte, trolig for siste gang.

Personvernpolicy