Frp-fella: Svikefulle velgere vonde å begeistre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet ser ut til å ha det bra med seg selv i regjering. Problemet er at det er vanskeligere å begeistre velgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Siv Jensen var tindrende klar da Frp høsten 2013 gikk inn i regjering som det andre fløypartiet gjennom tidende: Hun skulle unngå en tilsvarende velgerflukt som rammet SV da de tok steget fra opposisjon til regjering.

Jensen hadde dessuten oppskriften klar for hvordan Frp skulle unngå å havne i SV-fella.

Men våren 2015 er status at oppslutningen har falt fra 16,3 prosent valgdagen til et gjennomsnitt på de nasjonale meningsmålingene på 10,4 prosent i mars.

167.000 Frp-velgere er blitt borte på halvannet år.

Litt over 100.000 av dem har vendt ryggen til Frp etter at finansminister Jensen la fram Høyre/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett i fjor høst.

Les også: Siv Jensen: Frp-fall skyldes opposisjonens svartmaling

Medlemsflukt

Ting kan tyde på at Frp har sin egen felle å unngå.

Jensens metode var å sørge for bedre intern forankring av regjeringsprosjektet i forkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå opplever Frp at også partibyggingen svikter. Ikke mye, men nok til at sentralstyret svinger pisken over seg selv i årsberetningen til landsmøtet som åpner på Gardermoen fredag 1. mai.

Et fall i antall medlemmer fra 19.000 til 16.000 det siste året forklares med at regjeringsprosjektet har ført til at organisasjonsbyggingen er blitt nedprioritert.

For sakene er det ikke noe i veien med, ifølge Frps interne rapport.

Bråk setter spor

Tvert om har det vært flust med Frp-seire i tiden som regjeringsparti. Kampen mot «dusteforbud» har åpnet for proffboksing, poker og mer kjøring med snøscooter. Avgifter for påhengsmotorer og campingvogner er kuttet og fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kommer politireform, flere tvangsreturer av ulovlige innvandrere og økt fartsgrense til 110 km/t på flere motorveistrekninger – for å nevne noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er det samarbeidspartienes stempling av forslaget til statsbudsjett som «usosialt», det mislykkede forsøket på å sende Krekar til Kyrksæterøra og det langvarige bråket om asylbarna som har satt spor etter seg.

Offerrollen

Det kan altså se ut som om Frp sliter med å få den positive effekten partiet mener det fortjener for sine seire, samt at det stadig utsettes for urettferdig mye negativ omtale.

«I stor grad har man ikke oppnådd optimal synliggjøring overfor velgerne av de viktige gjennomslagene» – heter det i sentralstyrets årsrapport.

Dermed trekkes også konklusjonen om at det «i tiden som kommer, vil være viktig å sikre ytterligere gjennomslag for Fremskrittspartiet i regjering» – men også en erkjennelse av at « ... det kritiske søkelys som rettes mot oss, vil på ingen måte avta i årene fremover».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette selvbildet – kombinert med uttalelser som at «KrF er et lite tulleparti» som dessuten må holdes ansvarlig for rekruttering til IS – fører til at kommentatorer stadig påpeker at Frp fortsetter å spille på offerrollen, selv etter at de har inntatt maktposisjonen ved kongens bord.

Utro velgere

Det kan vise seg å bli en krevende oppgave å føre videre.

For Frp sliter også med et mer grunnleggende problem. Ikke bare er det vanskelig å begeistre velgerne. De er dessuten blant landets mest svikefulle.

Ved stortingsvalget 2013 forsvant mer enn halvparten av Frps velgere fra forrige stortingsvalg. En velgerlojalitet på 46 prosent er i bunnen blant norske partier. Bare SV hadde svakere tall – vel å merke etter åtte år i regjering.

Sist vi stemte lokalt fikk Frp 11,4 prosent på landsbasis. Spørsmålet er om Jensen må tenke mer på Frp-fella enn SV-fella framover.