Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

10.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Nepal, sier landets statsminister. Ifølge FN er 8 millioner nepalere berørt av naturkatastrofen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ettermiddag norsk tid var 5.057 mennesker bekreftet døde og over 8.000 skadd. Men mange mennesker ligger fortsatt under ruinene av de mange sammenraste bygningene, og statsminister Sushil Koirala sier det endelige antallet ofre derfor vil bli mye høyere, trolig rundt 10.000.

– Vi gjør alt vi kan for å få redningsarbeidet til å gå så fort som mulig, sa han på en pressekonferanse tirsdag. Samtidig gjentok han bønnen til verdenssamfunnet om å sende hjelp til landet.

– Vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa Koirala.

Les også: Frustrerte over manglende hjelp

8 millioner rammet

FN anslår at til sammen 8 millioner nepalere er berørt av skjelvet på en eller annen måte. Svært mange har mistet hjemmene sine, eller de tør ikke gå inn i husene sine igjen fordi bygningene har fått skader og kan rase sammen.

Frykten for etterskjelv er stor, og det er mangel på mat, renseutstyr til vann, tepper, telt, medisiner og medisinsk utstyr.

Desperate

Myndighetene får hard kritikk for å være altfor sene med å få ut hjelpen. Folk er stadig mer desperate etter hjelp og informasjon om hva som skjer og hva de skal gjøre.

– Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

Myndighetene innrømmer at de er tatt helt på senga av katastrofens omfang, og de appellerer til det internasjonale samfunnet om å komme med hjelp.

Les også: Ennå ikke mulig å forutsi jordskjelv

Ødelagt infrastruktur

Situasjonen i det fra før svært fattige landet er nå svært vanskelig. Selv om hjelpen fra utlandet begynner å ankomme Nepal, er det vanskelig å få hjelpen ut ettersom mye av infrastrukturen er ødelagt.

Hovedstaden Katmandu er hardt rammet, men også mange avsidesliggende byer og landsbyer har også fått store ødeleggelser.

Det kraftige skjelvet rammet landet lørdag og hadde en styrke på 7,9. Skjelvet var det kraftigste i landet på 81 år.

Personvernpolicy