15 politifolk skadd i opptøyer i Baltimore

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere bygninger i sentrum av Baltimore sto i lys lue natt til tirsdag etter at det brøt ut voldsomme opptøyer i byen etter at en svart mann som døde i politiets varetekt, ble begravd mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av sinte ungdommer plyndret butikker og satte fyr på bygninger og politibiler, mens politiet svarte med batonger og tåregass.

Minst 15 politifolk ble skadd i sammenstøtene, som er de verste siden uroen i Ferguson i Missouri i fjor.

– Gruppen nekter å følge ordren vår om å spre seg. Flere av våre tjenestemenn er såret, skriver Baltimore-politiet på Twitter. En av dem er bevisstløs, opplyser politiinspektør Eric Kowalczyk. Minst 27 mennesker er pågrepet.

Les også: Opptøyer i Baltimore etter begravelse

TV-bilder fra stedet viste folk som satte fyr på et apotek og et nybygd eldresenter, og som kastet murstein mot butikker, tente på politibiler, hoppet og danset på taket av en politibil og ødela en drosjebil.

Opptøyene brøt ut bare få kvartaler fra kirken der tusener av sørgende deltok i Grays begravelse, og spredte seg videre til nesten hele resten av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unntakstilstand

Marylands guvernør Larry Hogan erklærte unntakstilstand og varslet at delstatens nasjonalgarde vil bli satt inn, mens Baltimores borgermester Stephanie Rawlings-Blake innførte portforbud fra klokka 22 til 5 i en uke fra tirsdag.

– For mange mennesker har i generasjoner bygd opp denne byen til at den nå skal bli ødelagt av bøller, sa hun på en pressekonferanse med politisjefer og lokale ledere ved sin side.

Hogan har også bedt om forsterkninger i form av 5.500 politifolk fra andre deler av delstaten og fra andre stater på østkysten for å få bukt med situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I harnisk

Innbyggerne i Baltimore i delstaten Maryland er i harnisk etter at 25 år gamle Freddie Gray nylig døde, én uke etter at han ble pågrepet av politiet i byen. Gray ble fraktet til sykehus med store skader etter pågripelsen og døde 19. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gray hadde en springkniv på seg da han ble pågrepet, og på ett eller annet tidspunkt etter pågripelsen fikk han alvorlige ryggskader som han senere døde av.

Hendelsen er den siste i en lang rekke tilfeller der amerikansk politi har brukt vold mot svarte menn. Det mest kjente tilfellet er da en hvit politimann drepte den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis i august.

Demonstrasjonene i Baltimore begynte i forrige uke, og etter flere dager med fredelige protester tok det for alvor av i helgen. 34 mennesker ble arrestert etter at en gruppe lørdag kveld brøt ut av en fredelig demonstrasjon og angrep politiet.

Grays familie og byens prester appellerte til byens innbyggere om fredelige demonstrasjoner, men den ene taleren etter den andre i begravelsen gjorde det også klart at de og resten av verden forventer rettferdighet for Gray.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Demonstranter og politi barket sammen i Baltimore

Ny justisminister

USAs nye justisminister Loretta Lynch fikk uroen i Baltimore i fanget samme dag som hun ble tatt i ed, og brifet president Barack Obama om situasjonen.

Etter edsavleggelsen sa hun at en viktig prioritet for henne blir å bedre forholdet mellom politiet og publikum, men hun fordømte samtidig det hun kalte meningsløs vold i Baltimore.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Baltimore var først tilbakeholdende mandag formiddag mens Grays begravelse pågikk, men da opptøyene kom ut av kontroll utover ettermiddagen, tok de i bruk tåregass og pepperspray og begynte å pågripe demonstranter.

Plyndrere tømte brennevinsbutikker, apoteker, et kjøpesenter og en butikk for å cashe sjekker for sitt innhold, mens andre skar over vannslangene som brannvesenet brukte for å slukke en brann i et apotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoler, forretninger og togstasjoner holdt mandag stengt i byen, som ligger mindre enn en times kjøring fra Washington D.C, og mandagens baseballkamp for det lokale laget Baltimore Orioles er avlyst.

Baltimore, der et flertall av innbyggerne er afroamerikanere, har lenge slitt med høy kriminalitet og aggressive gjenger og ble av den grunn settingen for TV-serien The Wire.