– Bjørkelangen-sjåføren sa han hadde forsøkt å kjøre forbi

Hesten Kaktus, som de to jentene var på tur med da ulykken skjedde var med på befaringen i april i år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
Hesten Kaktus, som de to jentene var på tur med da ulykken skjedde var med på befaringen i april i år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

Vitner som kom til etter dødsulykken på Bjørkelangen, hørte den tiltalte 48-åringen si at han hadde forsøkt å kjøre forbi hestevogna, men måtte avbryte fordi det kom en annen bil imot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte sier han har totalt hukommelsestap etter den fatale ulykken 11. januar i fjor. Han nektet straffskyld da rettssaken startet i Nedre Romerike tingrett fredag.

Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) døde begge av hodeskadene de ble påført i kollisjonen mellom varebilen og hestevogna ved enden av sletta på riksvei 229, fire kilometer fra Bjørkelangen 11. januar i fjor.

Mandag forklarte flere vitner som var på ulykkesstedet at sjåføren sa han hadde forsøkt å kjøre forbi jentene på 11 og 13 år på den glatte veien.

– Klarte ikke stoppe

Dag Lindbeck forklarte retten at han befant seg på bondegården like på oversiden av ulykkesstedet da han hørte smellet ved 14.30-tiden. Han løp ned til veien mens han ringte 113 for å bidra med førstehjelp. Der møtte han den 48 år gamle sjåføren som hadde kjørt på hestevogna. Han hadde gått ut av bilen og gikk rundt på ulykkesstedet

– Han var fortvila og ville hjelpe til. Han sa noe om at han skulle kjøre forbi hestevogna, men så kom det en bil imot og han måtte legge seg inn bak og klarte ikke å stoppe, sa Lindbeck da han vitnet i Nedre Romerike tingrett mandag.

Les også: Befaring på åstedet for Bjørkelangen-ulykken

Var i sjokk

Kona Elin Moen Lindbeck kom til for å hjelpe mannen med livreddende førstehjelp. Hun fikk beskjed om å ta seg den sjokkskadde sjåføren som ble oppfattet som uegnet til å hjelpe til på stedet.

– Ikke bry dere om meg, ta dere heller av jentene, sa han, men jeg skjønte at han var i sjokk, han skalv, sa vitnet i retten.

Hun førte sjåføren til en bil hvor de satte seg for å få litt varme i kroppen.

– Der sa han: «Jeg skulle bare kjøre forbi» eller «jeg ville bare kjøre forbi», sa Elin Moen Lindbeck.

Bebreidet seg selv

Også til drosjesjåføren som ble utkalt for kjøre den tiltalte til legevakta, og til politimannen som gjennomførte et kort avhør på ulykkesstedet, sa tiltalte det samme.

– Han sa han prøvde å kjøre forbi hesten, men at han fikk en liten sleng på bilen fordi det kom en bil imot, og da forsøkte han å legge seg tilbake. Da traff han dessverre hestevogna, sa drosjesjåføren i retten.

– Han bebreidet seg selv at han ikke hadde kjørt i grøfta i stedet for. Til meg svarte han adekvat på spørsmålene jeg stilte, sa politiførstebetjent Øystein Kristian Moen, som gjennomførte det første avhøret på stedet.

Kan ikke ha sett

Det første vitnet i retten mandag fortalte at han kom kjørende i motgående felt da ulykken skjedde. På toppen over sletta så han først både bilen og hestevogna og forberedte seg på å passere dem begge. Rundt en sving litt lenger nede ser mannen plutselig at bilen er i ferd med å ta igjen hestevogna, men ikke gjør noen synlige forsøk på å kjøre forbi.

– Han kommer i normal hastighet og uten å bremse og da skjønner jeg jo at det kommer til å gå galt. Jeg hører han bremser, men det er altfor sent, sa vitnet i retten.

– Han kan umulig ha sett dem, sa mannen videre.

Personvernpolicy