– Vi er fanget på Mount Everest

Et ukjent antall klatrere kommer seg ikke ned fra verdens høyeste fjell, og har bare rasjoner til å overleve noen dager til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 22 klatrere er omkommet, og mange skal fortsatt være savnet i og i nærheten av Base Camp på Mount Everest.

17 personer mistet livet i raset i Base Camp, mens fem andre ble funnet omkommet i områder lenger nede, opplyser det nepalske innenriksdepartementet ifølge avisa The Times of India.

Se hvordan skredet har rammet fjellet i videoen øverst.

Sitter fast på Camp 2

Omkring 1.000 klatrere, 400 av dem utlendinger, var samlet i de forskjellige leirene langs fjellsiden på vei opp mot toppen av Mount Everest da det jordskjelvutløste snøskredet gikk lørdag.

Se også: Danske filmet snøskred fra Mount Everest

Ang Tshering Sherpas som koordinerer redningsoperasjonen ved Everest sier at klatrerne ikke kommer videre fra Base Camp 2 på grunn av at snøskredet.

– Vi har reddet 65 personer i dag fra leiren som var skadd. Vår prioritet er å gi medisinsk bistand til disse menneskene.

Snart tom for mat

De rundt 100 fjellklatrerne på Camp 1 og 2 er alle i god behold, opplyser Nepal Mountaineering Association søndag. Men fra Camp 2 klarer de altså ikke komme seg ned fra fjellet på egenhånd. Garrett Madison er en av klatrerne på Camp 2.

– Vi begynner å gå tom for mat og drivstoff. Vi må komme oss ned. Så på dette tidspunktet er vår eneste mulighet evakuering med helikopter, sier Madison til ABC News.

Det er fortsatt mange i området man ikke har fått kontakt med.

– Jeg vil ikke karakterisere dem som savnet, men det er mellom 100 og 150 som vi ikke har kommunisert med, sier Santa Bir Lama som er nestleder i Nepal Mountaineering Association.

Norsk hjelp på vei

Reisearrangøren Hvitserk jobber mandag med å få sine 19 norske turdeltakere hjem til Norge fra jordskjelvrammede Nepal. Alle kom uskadd fra skjelvet.

– Vi har tolv personer ved byen Lukla, som håper å fly til Katmandu i dag. Ytterligere sju stykker har vært på Mount Everest, og er også på vei til Lukla, sier daglig leder Trygve Sunde Kolderup til NTB mandag morgen.

Han sier turgåerne er preget av jordskjelvet som har rammet landet, men at ingen av de norske er skadd eller har hatt behov for legehjelp. Telefondekningen er ustabil, og deltakerne får heller ladet mobiltelefoner før de når hovedstaden.

Arrangøren har vært i kontakt med den norske ambassaden i Nepal angående overnatting til følget får reise hjem fra Katmandu.

– Deltakerne har i utgangspunktet flybilletter hjem denne uken, men vi vet foreløpig ikke når får dra, sier Kolderup.

Personvernpolicy